Napokon otkriveno zbog čega žene lakše podnose gripu od muškaraca!

Sudeći prema istraživanju objavljenome u časopisu American Journal of Psysiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, hormon estrogen štiti žene od gripe. Budući da je ženski spol tim hormonom obdaren znatno više od muškaraca, barem do menopauze, upravo je to razlog zbog čega žene lakše podnose zaraznu bolest – gripu. Influenca tipa A, poznata i kao gripa, organizmom se širi dupliciranjem.

Znanstvenici su napravili eksperiment te su muškarcima i ženama zaraženima gripom ubrizgali hormon estrogen. Naknadno su usporedili rezultate: estrogen je kod žena obuzdao dupliciranje virusa, no kod muškaraca to nije bio slučaj, piše Sciencedump.

Jedan od znanstvenika, dr. Klein je rekao:

“Zbog toga što je razina estrogena u ženama koje nisu ušle u menopauzu znatno viši, teško je predvidjeti protektivni učinak estrogena na opću populaciju, ali, žene u reprodukcijskoj dobi koje uzimaju određene vrste kontracepcijskih pilula, više su zaštićene od drugih tijekom sezone gripe. Uvidjeli smo klinički potencijal u ovome otkriću”, rekao je.

Dakle, idući put kad se nečiji ili vaš partner, suprug, brat, otac ili cimer bude ponašao kao da umire, a ima gripu, imajte na umu da se njihova tijela puno teže bore protiv virusa jer im manjka prirodnog mehanizma koji pomaže u obuzdavanju širenja virusa tijelom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije