Jaja su važan dio prehrane zbog svojih nutritivnih vrijednosti i sposobnosti da ojačaju imunitet.
Iako mnogi kod razbijanja jaja nesvjesno prave istu grešku, stručnjaci su otkrili da popularna metoda može povećati rizik od kontaminacije hrane. Međutim, postoji jednostavan i siguran način da se razbije jaje tako da se ne opterećujete bakterijama u vašem obroku, piše Net.hr.
Jaja su važan dio prehrane zbog svojih nutritivnih vrijednosti i sposobnosti da ojačaju imunitet. Zato je važno znati pripremiti ih na pravi način kako bi se izbjegli eventualni zdravstveni rizici.
Stručnjaci upozoravaju da je razbijanje jajeta na rubu zdjele ili lonca rizično i da postoji sigurniji način.
Kada se jaje razbija na oštrim površinama ili nožem, može se dogoditi da dijelovi ljuske upadnu unutra, što povećava rizik od unošenja bakterija. Ovo je posebno opasno kod jaja koja se pripremaju “na oko” ili mekano umiješana jer se ne kuhaju dovoljno dugo da bi se sve bakterije uništile.
Da biste sigurno razbili jaje, preporučuje se da ga udarite jednom čvrstom rukom o ravnu, čvrstu površinu, poput kuhinjske radne ploče.
Ova metoda smanjuje šanse da se ljuska raspadne ili da žumanjak pukne, a bjelanjak i žumanjak će lakše izaći iz ljuske. Ovaj način će uz malo vježbe postati jednostavniji i sigurniji, rekao je stručnjak za The Kitchn.
“Jedan čvrst udarac i jaje će se razbiti, lako otvoriti, a žumanjak i bjelanjak će iskliznuti van, sve to dok izbjegavate da se ljuska rasprši u milijun dijelova, da dijelovi ljuske završe u jajetu, da se žumanjak razbije ili da se bakterije s vanjskog dijela ljuske unesu u žumanjak ili bjelanjak”, objasnio je stručnjak.
Kako bi se smanjio rizik od zaraze, najbolje bi bilo da jaja blago operete pod mlazom vruće vode, piše New York Post.