Sirovinama iz prirode napravite idealan miris za dom

Vežemo ga uz dolazak jeseni, kada prikupljamo bilje i plodove i sušimo ih, te uz božićne blagdane jer sadrže materijale koji nas podsjećaju na to vrijeme: anis, cimet, češere, sušene citruse… Stavljen u pamučnu vrećicu ili zdjelu, potpuri je postao sastavni dio domova (i to svih prostorija), ureda, hotelskih soba i hodnika te kafića.

Osim ugodnog mirisa koji uklanja one neugodne, osvježava, opušta i doprinosi atmosferi prostora te je efektan dekorativni element.

Potpuri je vizualno-mirisna kombinacija koja će oplemeniti svaki prostor i dati mu novu dimenziju.

Često nam je, jer su u suhom stanju pa mijenjaju boju i oblik, teško prepoznati njegove sastojke, a zapravo smo okruženi njima. Suhi biljni materijali od kojih je sastavljen potpuri doista se mogu naći u svakom domaćinstvu, vrtu ili prirodi – od klinčića, lovora, zrna muškatnog oraščića, sušenog voća pa sve do ružinih i latica drugog cvijeća, lišća, češera i kore drveta.

Uz suhi materijal osnovni sastojci svakog potpurija su mirisi koje dodajemo te učvršćivači. U potpuriju, za koji u hrvatskom ne postoji adekvatna riječ (doslovno znači truli lonac), naglasak je na prirodnom. On je prirodna mješavina koja zamjenjuje umjetne, sintetske mirise za osvježavanje prostora koji se nude u trgovinama i drogerijama.

Najbolje je da potpuri radite sami, tako ste sigurni u podrijetlo sastojaka, a ako nemate vremena čekati da se osuše, dobar dio biljnog materijala možete kupiti u dućanima. Njegova izrada nije komplicirana, osim što je potrebno malo strpljenja čekajući da se sastojci osuše. Dobro je napraviti ga u većoj količini te ga iskoristiti kao originalan i praktičan rođendanski poklon ili dar za useljenje. Dakle, vrijeme je da počnete skupljati ‘sirovine’: latice cvijeća, lišće, korijenje, bilje, sjemenke i da ih stavite sušiti na suho i mračno mjesto.

Proces sušenja traje oko dva tjedna. Dodajte im češere i ostale sastojke koje niste sušili te ih pokapajte eteričnim uljem. Zatvorite hermetički sastojke i ostavite dva tjedna kako bi što bolje upili miris ulja te ih povremeno promiješajte. Želite li ubrzati proces, sastojke stavite u aluminijsku foliju i zamotajte preko noći. Vratite sastojke u zdjelu, tanjur ili prozirnu vazu i stavite ih na željeno mjesto.

Ako želite da miris što dulje traje, dodajte prirodni učvršćivač u obliku hrastove mahovine, korijena ljubičice ili perunike koje se samelju u prah. Na jednu litru mješavine za potpuri stavlja se 4 do 5 žlica praha.

Potpuri u kućnoj radinosti

Sastojke sušite na suhom i tamnom mjestu u kojem zrak može cirkulirati. Stavljajte sirovine u jednom sloju kako ne bi strulile.

Sirovine sušite na pamučnoj krpi ili u vreći koju ćete objesiti za gredu ili strop. Imajte na umu da će se bilje skupiti nakon sušenja.

Ne pretjerujte s eteričnim uljima, posebno ako stavljate i začine u potpuri – na 1/2 l mješavine dovoljno je oko šest kapi mirisa. Neka eterična ulja (npr. sandalovina) dobra su i u ulozi učvršćivača mirisa.

Osim na tanjur, zdjelu ili otvorenu ukrasnu kutiju, potpuri možete spremiti u prozirnu vazu u kojoj će izgledati vrlo efektno. Mirisnu mješavinu smjestite u svaki kutak stana, ured, automobil…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije