Voćne novogodišnje odluke

Početak svake nove godine doživljavamo kao priliku za novi start u kojem će se “novi ja” zdravije hraniti, smršaviti, više vremena provoditi u prirodi, redovito vježbati. Popis novogodišnjih odluka donosimo u dobroj namjeri kako bi povećali kvalitetu vlastitog života, ali ponekad zbog svakodnevnih obaveza teško usvajamo nove navike. Dobro je poznato da rad sa biljkama opušta i ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Još kada su rezultat našeg rada ukusni plodovi i namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, sreći nema kraja. U želji da osjetite to zadovoljstvo sastavila sam popis jednostavnih voćarskih poslova za 2016-tu, koji će vas natjerati na malo fizičkog rada, ali i pružiti nove mogućnosti za zdravijom prehranom. Poslovi su u jednoj mjeri prilagođeni čak i onima koji nemaju okućnicu ili vrt, tako da izgovora nema.

POSADITE JAGODE

Jagode su prvo voće u godini i uz malo bolje poznavanje tehnologije uzgoja možete uživati u prvim svježim plodovima već krajem travnja. Jagode možete uzgajati u posudama ako raspolažete ograničenim prostorom (balkon, terasa) ili na tlu koje se formira u povišene gredice. Prostor između sadnica može se zastrti prirodnim malčem odnosno slamom ili se cijela gredica prekrije crnom PVC folijom pa su plodovi prilikom berbe čisti, a nicanje korova je ograničeno. Uzgoj jagoda je vrlo poticajan, jer sadnice donose plodove odmah u godini sadnje što je vrlo rijetka karakteristika većine voćnih vrsta. Vrijeme sadnje je od proljeća do rane jeseni, a ovisi o tipu sadnica. Plodovi jagode su značajan izvor C vitamina što će nam dobro doći nakon zimske prehrane koja je ograničena izborom svježih namirnica. Najbolje je kad se plodovi konzumiraju u svježem stanju, a viškove možete zamrznuti ili preraditi u kompote, marmelade.


Uzgoj jagoda na povišenoj gredici prekrivenoj crnom PVC folijom. Folija sprječava razvoj korova, povećava toplinu i gubitak vode iz tla isparavanjem.

POSADITE STARINSKU VOĆNU VRSTU

U posljednje vrijeme puno se govori o uzgoju starinskih voćnih vrsta. Povratak je to okusa i mirisa kakvo je voće imalo u vrijeme naših baka i djedova. Selekcija novih sorata išla je u smjeru većih i stabilnijh prinosa, bolje skladišne sposobnosti i otpornosti na bolesti, tako da su se mnoga vrijedna svojstva izgubila. Nekada su se u proizvodnji sadnica podloge uzgajale isključivo iz sjemena pa su osnovne karakteristike nekadašnjih voćaka bile bujan rast (visokostablašice) i dug životni vijek. Ako imate dovoljno mjesta na dvorištu ili u vrtu odaberite sadnicu cijepljenu na bujnu podlogu, jer takva će voćka biti dobar zalog za buduću generaciju.


Jabuka je voćna vrsta sa najvećim izborom starinskih sorata. Na fotografiji se nalaze sorte jabuka Širokljača i Mašanka.

POSADITE LIMUN

Limun je dobro poznat po ljekovitim svojstvima i širokim mogućnostima primjene kod različitih oboljenja. Zbog ograničenih uvjeta za uzgoj u Hrvatskoj, prisiljeni smo kupovati uvozni limun koji je tretiran fungicidima nakon berbe. Kora takvog limuna ne smije se koristiti, a dobro znamo koliko je široka primjena limunove kore u slastičarstvu. Bez velikog truda i sami možete uzgojiti limun. U našim uvijetima limun se uzgaja u teglama, tako da se preko zime skloni u prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 5°C, a u toplijem dijelu godine premješta se u vanjski prostor. U ponudi specijaliziranih trgovina i vrtnih centara nalazi se velik izbor sadnica citrusa. Sadnice su kontejnirane, a na vama je da ih presadite u veću posudu. Prilikom presađivanja koristite specijalne supstrate i gnojiva za citruse.


Plod limuna na stablu sorte Meyer improved sredinom mjeseca ožujka. U isto vrijeme na stablu se nalazilo i obilje cvjetova.

BUDITE KREATIVNI!

Okušajte se u proizvodnji nećeg novog, možda i neobičnog za naše podneblje. Neka rad u voćnjaku i povrtnjaku bude igra. Nekad dobiješ, a nikad ne gubiš!


Već nekoliko godina unazad sadim lubenice i dinje. Svake godine ih zadesi neka “nepogoda” (ledeni sveci, kišno ljeto, puževi), ali ja ne odustajem. Očekujem da će se 2016-te konačno svemir urotiti i da me čeka obilje slasnih plodova 😉

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije