Čak i ako detaljno čistite kuhinju, možda radite neke od ovih grešaka. Naši savjeti mogu vam pomoći da vam kuhinja bolje miriše, da uređaji dulje traju, a i spriječit će širenje bakterija.
Previdite ručke i kvake
Vaša obitelj dira ručke na hladnjaku, mikrovalnoj pećnici i štednjaku; kvake na vratima; vratašca kuhinjskih elemenata – i to nekoliko puta dnevno, pa nije čudo da one mogu biti pune bakterija. Istraživanje iz 2013. je pokazalo da se na drškama vrata, hladnjaka i perilica suđa nalaze brojne bakterije i zato svake večeri obrišite ta često zaboravljena područja.
Rijetko čistite sudoper
Više bakterija ima u sudoperu nego zahodskoj školjci nakon što pustite vodu, kažu neki mikrobiolozi. Sudoper je idealno mjesto za njihov razvoj. Još gore, one mogu prijeći na posuđe koje je u njemu ostavljeno. Nakon pranje posuđa čistom spužvom s malo blagog deterdženta i tople vode obrišite dno sudopera.
Zanemarujete aparat i mlinac za kavu
Ove uređaje vjerojatno puno više koristite nego što ih čistite. No, prljavi aparat i mlinac za kavu mogu loše utjecati na okus vašeg napitka. Jednom mjesečno provedite smjesu u omjeru 2 puta voda, 1 puta ocat kroz aparat, bez filtera. Zatim nekoliko puta provedite samo vodu, dok više ne osjetite miris octa. Mlinac očistite vlažnom krpom i vodom s malo deterdženta, zatim sameljite sirovu rižu kako bi pokupila neugodne mirise.
Oslanjate se na pećnicu da očisti sama sebe
Neke pećnice imaju takav program, ali on bi ih zapravo mogao oštetiti. U tom se procesu koriste jako visoke temperature koje mogu spaliti neke elemente ili će vam iskočiti osigurač. Kako biste uštedjeli vrijeme, energiju i novac za popravke, sami očistite unutrašnjost pećnice.