Zdrava prehrana

Što i kako jesti tijekom ljeta? Nutricionistica Anita Car podsjeća na ono najbitnije

Sunce prži, vrućine umaraju… Vrijeme je za ljetni režim prehrane.

Mnogo puta imali smo priliku čuti da se životni stil, u korelaciji s pravilnom prehranom, mijenja u skladu s prirodom, tj. s godišnjim dobom koje je u tijeku. Iako je teško mijenjati prehrambene obrasce, ponekad je to nužno kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe, ali i očuvala homeostaza organizma, napominje Anita Car, prof. savjetnik Anita Car, dipl. ing. preh. teh., nutricionist.

– Ljeto nam se vratilo, a s njime i veća izloženost suncu, duži dani, češće aktivnosti na otvorenom. Povećana izloženost sunčevom zračenju dovodi do većeg stvaranja slobodnih radikala – molekula koje mogu oštetiti DNK, proteine i stanične membrane. Dugoročno, to može pridonijeti upalnim procesima, starenju kože i razvoju bolesti – upozorava nutricionistica.

Antioksidansi, dodaje stručni dio objašnjenja, neutraliziraju slobodne radikale i time štite stanice, smanjuju oštećenja kože od sunca te poboljšavaju elastičnost i hidrataciju kože. Tu ulogu potvrđuju i neka klinička istraživanja (npr. Heinrich et al., 2011.; Stahl et al., 2006.).

Antioksidansi čuvaju stanice

Koji su najpoznatiji antioksidansi? To su, podsjeća Anita Car, vitamin C (kojega ima u bobičastom voću, agrumima, paprici, rajčici itd.), vitamin E (ima ga u biljnim uljima, bademima, sjemenkama itd.), beta-karoten (potiče proizvodnju melanina te tako doprinosi prirodnoj zaštiti kože, a nalazi se u mrkvi, batatu, dinji itd.), likopen (štiti od UV-oštećenja, ima ga u rajčici i lubenici) te polifenoli (npr. zeleni čaj, maslinovo ulje, tamno bobičasto voće itd.).

Jaki antioksidansi, dodaje nutricionistica, su lutein i zeaksantin, a nalazimo ih u povrću zelene boje.

– Dakle, ljetni obrazac prehrane naglasak daje laganijoj hrani, s puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, fermenata i različitih salata. Sezonske namirnice imaju više nutrijenata jer su ubrane u optimalnoj zrelosti, a lokalna proizvodnja osigurava svježinu i manji ugljični otisak – naglašava i taj aspekt prehrane.

Izbjegavati prženo i pečeno

Što se tiče masnoća, nutricionistica napominje da naglasak treba biti na hladno prešanim uljima (npr. bučino ili maslinovo), a kvalitetne masnoće možemo dobiti konzumacijom orašara i sjemenki.

– U ljetnim mjesecima bilo bi dobro izbjegavati puno pržene i pečene hrane. Naravno, tu su i lako probavljivi proteini koje nalazimo u bijelom mesu, a posebno u ribi koja je nekako sinonim za ljeto, čime će se osigurati adekvatan unos navedenog nutrijenta. Uvijek volim naglasiti da s količinom proteina ne valja pretjerivati jer za njihovu razgradnju organizam mora potrošiti više energije nego za razgradnju masti i ugljikohidrata, a to znači da se organizam više „zagrijava”! – otkriva jednu tajnu Anita Car.

Čuvajte se dehidracije

Visoke temperature u ljetnim mjesecima uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita, s naglaskom na kalij, natrij i magnezij. Gubitak vode kroz znojenje može biti i do 2–3 litre dnevno. A blaga dehidracija (gubitak 1–2 % tjelesne mase vodom) može uzrokovati pad kognitivne i fizičke sposobnosti. Upravo je zato, napominje Car, važno redovito tijekom dana piti vodu i bez osjećaja žeđi ili konzumirati voće i povrće s visokim udjelom vode.

– Lubenice i krastavci su fantastičan odabir jer su to namirnice koje „hlade” organizam, ali su ujedno bogate i vodom te važnim nutrijentima. U borbi protiv žeđi mogu se uključiti juhe, hladne juhe, biljni čajevi, ali i smoothiji. Kad se u smoothie umiješa više voća zajedno, dobiva se širok spektar esencijalnih vitamina, minerala, balastnih tvari i antioksidansa, a upravo je to „zaštitna bomba” organizmu – daje nekoliko smjernica kako se hraniti preko ljeta nutricionistica Anita Car.

Zaključno, poručuje da pravilna prehrana u ljetnim mjesecima može igrati ključnu ulogu u prevenciji dehidracije, očuvanju ravnoteže elektrolita, smanjenju oksidativnog stresa i održavanju energije.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije