Voćkarica&Vrtlarica: Životni ciklus voćaka

Voćkarica&Vrtlarica Vas sljedeće tri nedjelje daruje na Facebook stranici. Zaigrajte i vi nagradnu igru s našom Sanjom koja će objavit fotografiju s voćem i povrćem iz vlastitog uzgoja. Morat ćete procijeniti težinu, ako ćete biti najbliži u procjeni osvojit ćete sve što je na fotografiji. Sretno!

U jednom od prethodnih članaka pisala sam o godišnjem ciklusu voćaka i obilježjima rasta i razvoja u periodu vegetacije i zimskog mirovanja. Međutim, odnos između rasta i rodnosti mijenja se tokom čitavog života voćke. Bez obzira da li je voćka nastala iz sjemena (generativno) ili cijepljenjem (vegetativno), u životnom ciklusu svake voćke razlikujemo tri osnovne faze. To su faza mladosti, rodnosti i starosti. Iako ne postoji oštra granica između tih faza, razlikuju se po nekim osnovnim značajkama rasta i rodnosti koje ću detaljnije opisati u nastavku.


Jednogodišnje sadnice jabuke proizvedene cijepljenjem na “spavajući” pup. Životni ciklus voćne sadnice započeo je u proljeće rastom mladice iz pupa.

Faza mladosti je razdoblje intenzivnog vegetativnog rasta. Karakterizira je snažan rast korijena i nadzemnih vegetativnih organa, dok se rodni organi ne formiraju što znači da voćka ne rodi. Zbog intenzivnog rasta mladice su uspravne pa je nužno provoditi postupak povijanja grana. Mladice koje rastu vodoravno jače se razgranjuju i obilnije zameću rodne pupove. U fazi mladosti mora se formirati krošnja voćke na načina da uzgojni oblik osigura čvrstoću osnovnih skeletnih grana, veliku rodnu površinu i nesmetan pristup svim dijelovima krošnje.


Dvogodišnja sadnica jabuke na podlozi M9 sa prijevremenim izbojima donosi plodove u prvoj godini nakon sadnje.

U fazi rodnosti voćke počinju donositi prve plodove. U početku je je prinos nizak, ali svake godine postaje sve veći do momenta kada se ne postigne puna rodnost, odnosno idealna ravnoteža između rasta i rodnosti. Mladice se povijaju uslijed težine plodova pa poprimaju vodoravan položaj. Nakon određenog vremenskog perioda prinosi se smanjuju kao i vegetativni porast, što je uvod u fazu starosti ili obamiranja.


Samo tri godine nakon što sam posadila sadnicu jabuke sorte Fuji Naga Fu 6 na slabo bujnoj podlozi M9, na njoj se nalazi obilje prekrasnih plodova 🙂

Fazu starosti karakterizira vrlo slab vegetativan rast i nizak prinos, a periferne grane se suše i obamiru. Voćka pokušava još jednom regenerirati svoj organizam prije konačnog ugibanja na način da iz skeletnih grana potjera mladice uspravnog i snažnog rasta. Nakon nekoliko godina na njima se mogu formirati plodovi i tako neznatno povećati prinos. Možete iskoristiti navedene jednogodišnje izboje za razmnožavanje cijepljenjem, ukoliko se radi o rijetkoj starinskoj sorti ili vam odgovaraju karakteristike njezinih plodova. Cijepljenjem se vjerno prenose obilježja sa roditelja na potomstvo. Ako niste dovoljno spretni u cijepljenju i ne znate uzgojiti podlogu, raspitajte se u obližnjem rasadniku o mogućnostima da proizvedu sadnice od plemaka uzetih sa vaše voćke.


Spavajući pup kruške okuliran tzv. chip budding na podlogu dunje. Sadnica kruške (potomstvo) koja će se razviti iz pupa ima ista obilježja kao i voćka sa koje smo uzeli pup (roditelj).

Svojstvo regeneracije voćke možemo iskoristiti u ekstenzivnom uzgoju (uzgoj voćaka u okućnicama, vrtovima) tako da jakim skraćivanjem grana stimuliramo razvoj mladica iz spavajućih i adventivnih pupova. U komercijalnim voćnjacima taj zahvat se ne primjenjuje jer je uobičajeno razdoblje eksploatacije voćnjaka 15 do 20 godina. U visoko razvijenim potrošačkim društvima sklonost kupaca jabuka prema novijim sortama diktira bržu izmjenu sortimenta u voćnjacima. Nije rijetkost da se voćnjak starosti svega 10 do 12 godina iskrči jer plodovi posađene sorte nisu dovoljno atraktivni i ne postižu dovoljno dobru cijenu.


80-tak godina staro stablo kruške Tepke u Donjoj Dubravi. Prije nekoliko godina uzela sam plemku sa stabla i cijepila na podlogu divlje kruške tako da će genetski materijal biti sačuvan i nakon ugibanja ovog stabla.

Jedna stvar je sigurno zajednička amaterskim i profesionalnim voćarima, a to je želja za što ranijim ulaskom voćke u rod. Prilikom kupovine voćnih sadnica jedno od najčešćih pitanja koje su mi postavljali kupci bilo je: Kada možemo očekivati prve plodove? Postoji nekoliko općenitih pravila. Voćke uzgojene iz sjemena kasnije dolaze u rod u odnosu na voćke razmnožene na vegetativan način npr. cijepljenjem, ukorijenjivanjem reznica. Značajne razlike postoje i između voćnih vrsta, tako da lijeska počinje donositi prve plodove puno prije nego orah.

Voćke koje se uzgajaju na slabo bujnim podlogama prije ulaze u rod u odnosu na voćke koje su cijepljene na srednje bujne ili bujne podloge. Jabuka na podlozi M-9 može donijeti prve plodove u godini nakon sadnje, dok će ista sorta cijepljena na bujnu podlogu A-2 donijeti rod nakon 5 do 7 godina.

Životni vijek voćke ovisi prvenstveno o vrsti. Tako nam je svima dobro poznat primjer maslina koje žive po nekoliko stotina godina i još uvijek daju plodove. U dvorištima i vrtovima starijih domaćinstava može se pronaći stablo kruške ili jabuke staro i više od 50 godina. Sigurno je zbog svojih osobina uspiješno prkosilo vremenu i vremenskim prilikama, pa pokušajte na neki način sačuvati ta vrijedna svojstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije