Kako od vrta napraviti destinaciju za korisne kukce i ptice?

Odgovor na ovo pitanje odnosi se na naš odnos prema saveznicima u kontroli štetnih kukaca. Namjerno nisam koristila uobičajeni izraz suzbijanje ili borba protiv štetnih kukaca, jer naš cilj ne smije biti istrebljenje, već spriječavanje gubitaka koje oni nanose kulturnoj biljci.

Princip “samo mrtav kukac je dobar kukac” više ne prolazi. U mješovitim voćnjacima i vrtovima uz biljke koje ciljano uzgajamo, obavezno se pojavljuje široki spektar spontane flore i faune. Raznovrsna biljna zajednica postaje privlačan dom za brojne pripadnike životinjskog svijeta kao što su kukci, grinje, ptice i sisavci. Što znači kada na relativno malom prostoru podržavamo brojne vrste iz biljnog i životinjskog svijeta, doprinosimo očuvanju prirodne ravnoteže i bioraznolikosti.


Sedamtočkasta bubamara i njezin “ručak” lisna uš na listu artičoke.

Gotovo svaka vrsta živog organizma ima u prirodi svoje antagoniste koje nazivamo prirodni neprijatelji. Najpoznatiji primjer takvog odnosa iz svijeta kukaca je odnos bubamare i lisne uši. Često zarazu biljaka lisnim ušima uočavamo tek po nazočnosti brojnih bubamara. Jedna odrasla jedinka ili ličinka bubamare može dnevno pojesti 20 do 30 lisnih uši. Prema nekim podacima 30 do 50 bubamara po voćki može spriječiti masovno razmnožavanje lisnih uši. Za prirodne neprijatelje kukaca koristimo naziv entomofagi, a najčešće su to drugi kukci, grinje, ptice i sisavci.

Osnovna funkcija prirodnih neprijatelja je sprječavanje prenamnažanja štetnih kukaca tj. održavanje njihove brojnosti ispod praga štetnosti za kultivirano bilje. Prirodna ravnoteža podrazumijeva zastupljenost određenih vrsta na nekom području u onom omjeru u kojem jedna drugoj ne ograničava život. Kada bi suzbili lisne uši, bubamare ne bi imale hranu, pa bi ili uginule ili otišle u potragu za prikladnijem staništem što bi narušilo prirodnu ravnotežu našeg voćnjaka.


Hotel za kukce iz kućne radinosti.

U kontekstu ekološke proizvodnje sve češće se spominju nastambe odnosno hoteli za kukce. Riječ je o skloništu izgrađenom od isključivo prirodnih materijala koje služi kao mjesto za prezimljenje i kao utočište tokom cijele godine sljedećim korisnim kukcima; bubamarama, bumbarima, solitarnim pčelama, mrežokrilcima…

Polazi se od činjenice kako nestaju prirodna skloništa za korisne životinje iz naših vrtova, pa im moramo osigurati prigodne nastambe. Nema mjesta panici ako vaš vrt obiluje različitim biljnim vrstama i sa relativno mnogo neobrađenog prostora omeđenog živicom ili međom, prihvatlljivo je mjesto za život brojnim životinjskim vrstama.


Kućice za ptice i hoteli za insekte u ponudi vrtnih centara.

Ja sam se odlučila za izgradnju hotela, iako brojne trgovine i vrtni centri nude nastambe interesantih oblika i boja. Za sve one koji žele samostalno izgraditi hotel za kukce, slijedi nekoliko osnovnih smjernica. Koristite samo prirodne materijale. Za izradu okvira koristite drvo koje nije tretirano premazima na kemijskoj osnovi, a oblik okvira ovisi isključivo o vašoj mašti i drvodjelskim sposobnostima. Iako sam u osnovoj školi imala predmet tehničke kulture, ne znam kako bi se izgradnja odvijala da mi članovi obitelji nisu uskočili u pomoć.

Poželjno je da dubina okvira bude barem 20 centimetara kako unutarnji sadržaj ne bi ispadao. Kao što se vidi iz priloženog, zapunili smo okvir sa lišćem, stabljikama suncokreta, perforiranim komadima drveta, češerima, ciglom, a može se još koristiti i slama, grančice, stara kora drveta, komušina itd. Prilikom postavljanja nastambi birajte južne položaje zaštićene od kiše i vjetra. Moj hotel za kukce je postavljen u zavjetrini na južnoj strani zida na visini od 2 metra. Ispred njega se nalazi stablo smokve koje će u ljetnim mjesecima pružati hladovinu, pa će hotel biti idealno sklonište za oprašivače.


Okvir hotela za kukce u izradi.

Super zadovoljni sa izgledom hotela iz kućne radinosti, krenuli smo u izgradnju još jedne nastambe koja će biti postavljena na balkonu stambene zgrade. Naime, od proljeća ove godine krenula sam sa ispitavanjem mogućnosti proizvodnje povrća na balkonu.

Lisnato povrće kao što je blitva, salata, rikula, špinat nije nimalo zaostajalo za istim povrćem uzgojenim na uobičajen način u vrtu. Problem se pojavio sa plodovitim povrćem kao što su rajčice, paprika i tikvice za čiji rast i razvoj plodova je neophodna prisutnost oprašivača. Zato sljedeće godine sve potencijalne oprašivače čeka iznenađenje na balkonu u vidu medonosnih biljaka i deluxe apartmana.


Hrana za ptice obješena za granu voćke.

Moram spomenuti još jednog vrlo vrijednog saveznika u kontroli štetnih kukaca, a to su ptice. Tijekom godine ptice nalaze dovoljno hrane za preživljavanje, ali problem se javlja tijekom zime kad potraje razdoblje hladnoće i zadrži se snježni pokrivač.

U takvim uvjetima bi trebali osigurati pticama hranu, a one će nam vratiti uslugu tokom proljeća i ljeta kada će se hraniti u našim vrtovima i voćnjacima sa štetnim kukcima i njihovim ličinkama. Ja sam nabavila gotovu krmnu smjesu u formi kuglica koje ću objesiti na grane voćaka kada zavladaju nepovoljni vremenski uvijeti.

Sudeći po sastojcima krmiva, nije teško samostalno pripremiti hranu za ptice u kućanstvu. Pomiješajte zobene i pšenične pahuljice sa životinjskom masnoćom (prema mogućnosti goveđi loj) i dodajte sjemenke suncokreta. Formirane kuglice stavite u mrežastu vreću i objesite za grane voćaka.

I ne zaboravite…..

Dobro se dobrim vraća, zar ne!?

Voćkarica&Vrtlarica Vas sljedeće četri nedjelje daruje na Facebook stranici. Zaigrajte i vi nagradnu igru s našom Sanjom koja će objavit fotografiju s voćem i povrćem iz vlastitog uzgoja. Morat ćete procijeniti težinu, ako ćete biti najbliži u procjeni osvojit ćete sve što je na fotografiji. Sretno!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije