Konačno sam se odlučila i na taj korak: Danas počinje tjedan bez šećera

Prošli tjedan sam provela čitajući i učeći o LCHF prehrani i Paleo prehrani. Ima tu dosta toga, dobar dio je vezan za teorije zavjere i uvjerenje da me zrno pšenice može ubiti, ali kad pogledam širu sliku, stvarno sve to skupa ima smisla (ne mislim na zrna ubojice). LCHF, odnosno ‘Low calorie, high fiber’, to jest niskokalorična prehrana bogata vlaknima, je super i mislim da je se nije teško držati ako si normalna osoba.

Ako si osoba koja ne jede meso, ona je to sve skupa malo teže. Naime u LCHF prehrani nema mlijeka i mliječnih prerađevina, a dosta toga se bazira na mesu. Paleo je recimo podvrsta LCFH-a, ali se bazira na hrani kakvu su jeli naši stari. Eh sad, ne naši stari oni koji su uživali u piceku s mlincima i sličnim delikatesama, nego naši stari koji su živjeli za vrijeme Paleolitika. Naravno, malo karikiram u svemu ovome, ali ako vas je zainteresiralo, Google nam je prijatelj.

Već sam jedno vrijeme simpatizer iz daleka udruge Medenjak koja se bavi zdravom hranom bez glutena i pretežno sirovom hranom. Ne mogu reći da sam član ili fan jer meni i dalje torta nije torta ako nema biskvit i hrpu čokolade, a njihove torte su sirove i definitivno nemaju biskvit u koji ide pol kile šećera, ali konačno sam nagovorila samu sebe da probam jednu takvu torticu. Taman kad sam ju prožvakala i zaključila da je savršena rapsodija tropskih otoka u mojim ustima dobila sam objašnjenje da se ustvari radi o batatu, rogaču i malo kakaa. Ozbiljno! Nema tropskih otoka! Samo Međimurje!

Uvod u LCHF prehranu

Ok, da se vratim na temu. Nakon te radionice zaključila sam da je pravi trenutak pitati tete iz Medenjaka kaj one meni imaju za reći o bezglutenskoj prehrani i svemu tome kaj promoviraju. Tete su imale za reći tolko da se doslovno moj prošli tjedan svodil samo na čitanje preporučene literature. I dobro da se je jer sam dobila neko znanje koje prije nisam imala. Preporučile su mi da probam u svoju prehranu uvesti dva velika noviteta, odnosno izbaciti ih. Šećer i brašno trebali bi biti izbačeni iz moje prehrane.

I sad si ti misliš: ‘Pa ok, zamisli šećer i brašno, neš ti problema. Mala i tak ne jede meso, znači nije baš čista, ovo joj nebu problem’. E pa bude. Budući da mi je izbacivanje brašna kompletno iz prehrane još uvijek malo zastrašujuća pomisao, krenula sam od šećera. Dajem mu probni rok. Od danas u mojoj prehrani više nema šećera, odnosno da naglasim, nema dodanih šećera.

Da malo pojasnim. Naravno da budem i dalje jela jabuke (imaju šećera) ili paradajz, ali ne budem pila sokove, jela prerađenu hranu ili hranu iz pekare. Svi proizvodi koji u svojoj deklaraciji imaju navedeni šećer ovaj tjedan su van igre (da, i piva). Ne zvuči teško, ali je ustvari teže nego kaj izgleda. Srećom pa imam supermamu i supertatu pa domaćeg kruha u koji idu kontrolirani sastojci i domaćeg povrća i voća ne bude falelo.

Pripreme za Novu

Ovo zvuči prilično jednostavno, ali ja sam ipak ljubitelj smokija, pizze iz pekare, sladoleda od jagode bez obzira na godišnje doba, radlera, knedli sa šljivama i kečapa (znam da ovo zvuči ko da jedem knedle sa šljivama s kečapom, nisam to mislila.) pa se nadam da bude ovaj tjedan brzo prošel, a ja se uvjerila da bez šećera mogu i duže od tjedan dana. Tjedan nakon toga izbacujem brašno pa ko preživi pričat će.

Skužila sam da u ormaru imam haljinu koja je savršena za doček Nove godine (doma na kauču kak za sad stvari stoje), ali da bi u njoj mogla izgledati puno bolje nego kaj izgledam sad. Haljina kao cilj malo olakšava ove muke. Ako ima još nekoga ko kreće na dijetu do Nove godine, javite mi se, možemo si biti podrška-frendači i onda izgledati najbolje ikad na kaučima! I da, T25 je još uvijek u igri, još uvijek mi lažu di stignu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije