Da, sol pojačava okuse i hrana nam je finija, ali sljedeći put kad uzmete soljenku u ruku razmislite o ovome – 15 posto smrti koje su posljedica srčanih udara i srčanim bolesti u cijelom svijetu uzrokovano je konzumiranjem pretjeranih količina soli.
Osim toga, znanstvenici sa Sveučilišta u Wyomingu otkrili su da veći unos soli u organizam kod djece može odgoditi pubertet, ali utjecati i na plodnost kod odraslih.
Za potrebe studije, istraživači su hranili miševe hranom s različitom količinom soli i pratili učinke na njihov organizam, piše Yahoo.
Oni koji su bili hranjeni s više zasoljene hrane (ekvivalent tri ili četiri puta više od dnevne preporučene količine za ljude) imali su značajnu odgodu “ulaska u pubertet” od onih koji su bili hranjeni s hranom s manje soli.
Ipak, sol ne treba u potpunosti izbjegavati jer miševi koji su hranjeni hranom koja uopće nije imala soli, takodžer su kasnije došli u “fazu puberteta”, a to uzrokuje promjene u ponašanju i utječe na plodnost, navodi se.
Autorica studije Dori Pitynski vjeruje da sol mijenja razine reproduktivnih neurotransmitera u mozgu.
“Činjenica da sol može utjecati na odgodu puberteta pokazuje pokazuje i da sol može utjecati na reproduktivno zdravlje”.