Višak masnoće oko trbuha - poznat i kao visceralna masnoća - često se smatra 'tihim ubojicom'...
Kad pričamo o ‘skidanju’ sala s trbuha, sigurno ste čuli
brojne savjete, od kojih su neki i ,iskreno govoreći,
apsurdni : od izbacivanja glutena utorkom do pijenja samo
soka od grejpftuta poslije tri popodne…
No, profesorica nutricionizma Kari D.
Pilolla, s Polytechnic State University u San Luis
Obispo, tvrdi da postoji jedan način na koji
možete spriječiti i smanjiti abdominalnu masnoću.
‘Još uvijek ne postoji čudesna prehrana, hrana, hranjive tvari
ili bioaktivne komponente koja će ciljati samo abdominalnu
masnoću. Međutim, ‘prehrana zdrava za srce’ koja je bogata
vlaknima i niska zasićenih masti mogla bi biti učinkovit način
smanjivanja’, kaže ona, a prenosi The
Independent.
Višak masnoće oko trbuha – poznat i kao visceralna
masnoća – često se smatra ‘tihim ubojicom’ i povezan je s
brojnim zdravstvenim rizicima koji bi mogli pridonijeti epidemiji
pretilosti.
‘Neovisno o tjelesnoj težini, veći opseg struka povećava rizik od
kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.’
Unatoč nebrojenim metodama i trikovima, poput
pijenja zelenog čaja, konzumiranje visoko proteinske
prehrane, povremeni post, Pilolla pojašnjava da nedostaju
znanstveni dokazi koji podupiru takve tvrdnje.
Umjesto toga, savjetuje one koji žele smanjiti masnoću oko trbuha
da slijede prehranu zasnovanu na dokazima koja prvenstveno pomaže
zdravlju srca, kao što je dijetalni pristup zaustavljanje
prehrane hipertenzije (DASH), razvijen od strane američkog
Nacionalnog instituta za starenje.
Prehrana poput ove obično se sastoji od puno cjelovitih
žitarica, ribe, voća i povrća te niske razine mliječnih
proizvoda. Pišući u časopisu Health &
Fitness, Pilolla preporučuje usvajanje programa
mršavljenja koji uključuje takvu prehranu uz redovito vježbanje.