Visoke razine kolesterola mogu biti štetne i mogu povećati rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema, poput srčanog ili moždanog udara...
Prehrana bogata mastima može pridonijeti povećanju razine
kolesterola, no neki istraživači kažu da
konzumiranje određene vrste ulja može spriječiti ovaj
negativni učinak.
Općenito govoreći, postoje dvije vrste kolesterola:
kolesterol visoke gustoće lipoproteina (HDL), također poznat kao
“dobar” kolesterol i kolesterol niske gustoće lipoproteina (LDL)
koji ljudi opisuju kao “loš” kolesterol.
Zdravstveni stručnjaci često nazivaju LDL kolesterolom “lošim”
jer previše ove masne tvari može ometati cirkulaciju krvi i
povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Suprotno tome, oni
imaju tendenciju reći da je HDL kolesterol “dobar” jer pomaže
ukloniti LDL kolesterol iz tijela. T
Kako bi se spriječio da LDL kolesterol dosegne visoke razine u
krvi, stručnjaci savjetujuljude da se pridržavaju prehrana
koje promiču visoki HDL i niski LDL kolesterol.
Međutim, istraživači sa Sveučilišta Georgije u Ateni otkrili su
da dodavanje ulja sjemenki pamuka u prehranu s visokim udjelom
masnoća može zapravo smanjiti razinu LDL kolesterola. Studijski
dokument koji izvještava o tim rezultatima objavljen je u
časopisu Nutrition Research.
Istraživači su radili s grupom od 15 muških ispitanika u dobi od
18 do 45 godina koji su bili zdrave tjelesne težine. Zamolili su
sudionike da slijede jednu od dvije verzije prehrana s viskim
udjelom masnoća.
U jednoj verziji prehrane, istraživači su koristili maslinovo
ulje kako bi obogatili obroke. U drugoj, koristili su ulje
sjemenki pamuka. Svi sudionici su se pridržavali svoje
dodijeljene dijete u razdoblju od 5 dana.
Puno niže razine LDL kolesterola i
triglicerida
Nakon uspoređivanja učinaka dvaju režima prehrane na sudionike,
istraživači su otkrili da oni koji su slijedili dijetu obogaćenu
uljem sjemenki pamuka imali niže razine LDL kolesterola i
triglicerida. S druge strane, kod sudionika koji su
slijedili prehranu obogaćenu maslinovim uljem nisu vidjeli
značajne promjene.
‘Jedan od razloga zašto su nas ovi rezultati toliko iznenadili
jest intezitet promjene kad smo gledali ulje sjemenki pamuka.
Vidjeti ovu količinu promjena u tako kratkom roku, jako je
uzbudljivo’, rekla je autorica studije Jamie
Cooper.
U budućnosti, znanstvenici žele saznati više o učincima ulja
sjemenki pamuka na zdravlje gledajući utjecaj kod starijih
sudionika koji već imaju visoku razinu kolesterola i produžujući
razdoblje prehrane.