NAJČEŠĆI OBLIK ARTRITISA

Najbolja prehrana za osteoartritis: Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati

Mnogi ljudi primjećuju da mijenjanje prehrane može pomoći kod simptoma osteoartritisa, koji uključuju bol, ukočenost i oticanje...

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Do njega
dolazi kada se hrskavica u zglobovima raspada tijekom
vremena. Stanje može utjecati na bilo koji zglob u tijelu,
ali ljudi ga često primjećuju u koljenima, rukama, kukovima ili
kralježnici.

Ako imate osteoartritis, evo koje namirnice biste trebali
uključiti u prehranu, a koje biste trebali izbjegavati.

Osam namirnica koje biste trebali jesti

Neke namirnice mogu ojačati kosti, mišiće i zglobove i pomoći
tijelu u borbi protiv upala i bolesti. Ako
imate osteoartritis, možete pokušati dodati ovih osam
namirnica u  prehranu kako biste olakšale simptome:

1. Plava riba

Masna, plava riba sadrže puno zdravih omega-3 masnih
kiselina. Ove polinezasićene masti imaju protuupalna svojstva.
Trebali biste jesti najmanje jednom
tjedno sardine, skušu, losos ili svježu tunu.

2. Ulje

Uz masnu ribu, neka ulja mogu smanjiti upalu. Ekstra
djevičansko maslinovo ulje sadrži visoku razinu oleokantala,
što može imati slična svojstva nesteroidnim protuupalnim
lijekovima. Avokado i ulje šafranike su zdrave opcije i
također mogu pomoći u smanjenju kolesterola.

3. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir su bogati kalcijem i vitaminom D.
Ovi hranjivi sastojci povećavaju čvrstoću kostiju, što može
pomoći kod boli.  Mliječni proizvodi također sadrže proteine
koji mogu pomoći u izgradnji mišića. 

4. Lisnato zeleno povrće

Bogato je vitaminom D i fitokemikalijima i antioksidansima
koji pomažu kod stresa. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija
i također može potaknuti imunološki sustav, pomažući tijelu da se
bori protiv infekcija. Uvrstite u prehranu špinat, kelj,
blitvu i raštiku.

5. Brokula

Brokula sadrži spoj koji se zove sulforafan, za koji se
vjeruje da bi mogao
usporiti napredovanje osteoartritisa. Ovo povrće je
također bogato vitaminima K i C, kao i kalcijem za jačanje
kostiju.

6. Zeleni čaj

Polifenoli su antioksidansi za koje se vjeruje da mogu
smanjiti upalu u tijelu i usporiti brzinu oštećenja
hrskavice. Zeleni čaj sadrži visoke razine polifenola.

7. Češnjak

Znanstvenici vjeruju da spoj koji se
naziva dialil-disulfid, i biološki je aktivan sastojak
češnjaka, može djelovati protiv enzima u tijelu koji
oštećuju hrskavicu.

8. Orašasto voće

Orašasti plodovi su dobri za srce i sadrže visoke
razine kalcija, magnezija, cinka, vitamina E i vlakana. Oni
također sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pojačava
imunološki sustav.

Tri vrste namirnica koje trebate izbjegavati i
zašto

Ako imate osteoartritis, vaše je tijelo neprestano u stanju
upale. Dok hrana s protuupalnim svojstvima može smanjiti
simptome, neka namirnice sadrže tvari koje aktivno pridonose
upali. Njih je najbolje izbjegavati ili ograničiti:

1. Šećer

Prerađeni šećeri mogu potaknuti oslobađanje citokina, koji
djeluju kao upalni glasnici u tijelu. Šećeri koji se dodaju
zaslađenim pićima, uključujući gazirana pića, slatki čaj, arome s
okusima, najvjerojatnije će pogoršati upalu.

2. Zasićene masnoće

Hrana bogata zasićenim masnoćama, poput pizze i crvenog
mesa, može uzrokovati upalu masnog tkiva. Osim što pridonosi
riziku od razvoja pretilosti ibolesti srca, to može
dodatno pogoršati upalu kod artritisa.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, bijele riže
i krumpira mogu također potaknuti upalu u tijelu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije