ONO SMO ŠTO JEDEMO

Hranom protiv depresije: Može li ono što jedemo utjecati na to kako se osjećamo?

Jednima je ona samo gorivo koje moraju unijeti u organizam, drugi žive da bi jeli. Je li ona više od kalorija, možemo li se hranom boriti protiv depresije?

Nutritivna psihijatrija je grana medicine čije vrijeme tek
dolazi, a dr. Drew Ramsey jedan je od njezinih pionira. On se
bori hranom protiv depresije. Psihijatar i profesor na
Sveučilištu Kolumbija posvetio je život proučavanju utjecaja
hrane na psihu te izdao nekoliko knjiga o ovoj temi. Njegova
glavna suradnica je šefica i profesorica kulinarstva
Samantha Elkrief koja zajedno s dr. Ramseyem
sjedi u njegovoj ordinaciji kada on prima pacijente te zajedno s
liječnikom određuje terapiju. 

Jedna od omiljenih namirnica dr. Ramseya su kamenice te ih često
propisuje pacijentima koji se bore s depresijom. Kamenice
obiluju vitaminom B12 za koji je znanstveno dokazano da dobro
utječe na mozak, bogate su i omega-3 masnim kiselinama čiji je
manjak u ljudskom organizmu povezan s visokim rizikom za razvoj
depresije te samoubojstvima.

Dr. Ramsey upozorava na važnost unosa nutrijenata u organizam, ne
samo za tjelesno zdravlje, već i za mentalno te dodaje kako je
za epidemiju depresije na svjetskoj razini kojoj svjedočimo,
najviše pridonijela prehrana siromašna vitalnim tvarima.

‘Mozak je najsloženiji organ u tijelu i organ koji troši najviše
energije. Kako bi ostao zdrav moramo mu osigurati nutrijente’
objašnjava dr. Ramsey. On svojim pacijentima uz antidepresive i
ostale lijekove propisuje terapiju hranom. Njegovo
mišljenje dijeli i dr. Lisa Mosconi, direktorica
Odjela za žensko mentalno zdravlje pri Medicinskom centru Weill
Cornell u New Yorku.

‘Naša studija pokazala je da je mozak ljudi koji se hrane
mediteranski mlađi, volumenom veći te metabolički aktivniji od
mozga ljudi koji jedu zapadnjački’, kaže dr.
Mosconi te dodaje kako ne postoji jedan način
prehrane za sve ljude, no i  kako bismo svi
trebali izbaciti s jelovnika procesuiranu i
visokoprocesuiranu hranu, smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih
proizvoda te prehranu obogatiti svježim, sezonskim voćem i
povrćem, masnom ribom, cjelovitim žitaricama i mahunarkama – svim
onim namirnicama koje smanjuju rizik od razvoja demencije  i
ostalih degenerativnih bolesti mozga koje dolaze sa starenjem.

I Mosocni i Ramsey savjetuju prehranu u
‘duginim bojama’, odnosno tanjure pune namirnica živih boja poput
paprika, borovnica, batata, kelja i rajčica. Ove namirnice pune
su fitonutrijenata i pomažu smanjivanju upala u tijelu te potiču
stvaranje novih stanica, posebice stanica u mozgu tijekom naših
zrelih godina. 

Sve je više psihijatara koji vjeruju da se može hranom boriti
protiv depresije.  No ne moramo tići liječniku kako bismo
provjerili ovu teoriju, dovoljno je da poboljšamo prehranu i
promatramo kako se osjećamo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije