VRUĆE VANI, VRUĆE U ŠALICI

Znate li da je topla kava zdravija od hladne?

Iako su zavladale vrućine, ipak je bolje ustrajati na vrućoj ili toploj kavi, tvrde znanstvenici...

Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u
Philadelphiji
pokazala je da su da je topla kava
bogatija antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od
propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti,
dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

‘Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje,
osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa’, kaže
koautorica studije Megan Fuller. Osim toga,
pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako
vrućoj kavi, ni hladna nije loša – i dalje sadrži
antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro
djeluju na zdravlje. 

Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju
ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag  ili vrhnje koji
joj podižu kalorijsku vrijednost. 

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a
time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su
vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste – od 4,85 do 5,13
pH.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije