Smatra se da blizu 50 posto populacije ima neku vrstu inzulinske rezistencije, poput predijabetesa ili dijabetes tipa 2...
Naša se tijelo oslanja na metabolizam da bi
imalo dovoljno energije. Proces u kojem se to događa je
složen, uzimajući hranu odlučujemo hoćemo li je pohraniti ili je
upotrijebiti kao gorivo. Kad ovaj proces nije dobar, mogu se
pojaviti metabolički poremećaji poput inzulinske rezistencije i
dijabetesa.
Smatra se da blizu 50 posto populacije ima neku
vrstu inzulinske rezistencije, poput predijabetesa ili
dijabetes tipa 2. William Cole za MBG
Health objašnjava da mnoge zdrave namirnice mogu
doprinijeti ovim stanjima.
1. Povrće puno škroba
Ugljikohidrati su izvor energije za vaše tijelo. Ugljikohidrati
koje jedete pretvaraju se u glukozu u vašem tijelu, a ako ih
jedete previše, mogu ozbiljno utjecati na šećer u krvi. Iako
možda izbjegavate očigledne izvore bogate
ugljikohidratima, poput tjestenine i kruha,
previše škrobnog povrća poput slatkog krumpira može
stvoriti višak šećera u krvi. Umjesto toga, odlučite se za
neškrobno povrće poput tamnog lisnatog zelenog i prokulica,
koji smanjuju upale u tijelu i šećer u krvi.
2. Šećer u svim oblicima
Svi znamo kako trebamo izbjegavati bijeli šećer, ali ljudi
trebaju biti osjetljivi i na druge vrste šećera kao što
su agava i prirodni šećeri. Iako su bolji od bijelog šećera,
ipak mogu povećati šećer u krvi.
3. Previše voća
Iako voće sadrži prirodni šećer u obliku fruktoze, to je i
dalje šećer u vašem tijelu – bez obzira odakle
dolazi. Voće je izvrstan izvor antioksidanata i drugih
hranjivih sastojaka, ali lako je previdjeti ovaj uobičajeni izvor
šećera i pretjerati. Obavezno odaberite opcije s niskom
fruktozom kao što su borovnice, limun, limeta i
dinja kako biste zadovoljili svoju želju.
4. Žitarice bez glutena
Godinama slušamo o utjecaju glutena na naše cjelokupno zdravlje,
konzumirajući žitarice bez glutena poput kvinoje, ječma i
riže kako bi popunili prazninu koja je ostala. Međutim, ove
namirnice i dalje imaju slične proteine kao gluten i bogate su
amiloznim šećerima koji još uvijek mogu povećati šećer u krvi i
pridonijeti otpornosti na inzulin. Dobra je ideja ograničiti ih
zbog ravnoteže šećera u krvi.
5. Namirnice s niskim udjelom masnoće
Znamo da previše masnoća mogu povećati rizik od srčanih bolesti i
prerane smrti. Ali ipak su masnoće vrlo važne za naše zdravlje i
dobar metabolizam. Zato je vrlo važno konzumirati masnoće, a
često su proizvodi koji imaju manji udio masnoća puni šećera
ili nezdravih aditiva kako bi se popravio
okus.