SAVEZNIK IZ SJENE

Kolagen – najbolji borac protiv starenja. Neobičan način kako ga možete nadoknaditi

Kolagen podmazuje naše zglobove i čini ih elastičnima, građevni je materijal kostiju, mišića i kože na kojoj se i manifestiraju prvi simptomi manjka kolagena, a to su bore...

Kolagen je popularizirala kozmetička industrija istaknuvši ga
kao ključni sastojak anti-age krema za lice, no njegova
uloga za ljudski organizam puno je šira i bitnija od korekitivne.

Kolagen je tvar koja se nalazi u našim zglobovima, kostima,
mišićima, tetivama i koži, a nakon 25 godine života tijelo
ga počinje sve manje proizvoditi, što se manifestira kroz prve
bore na licu i smanjenu elastičnost te hidratiziranost kože. Otud
i njegova popularnost u kozmetičkoj industriji – kolagen briše
bore, znakove starenja.

No, ovaj protein, kako smo spomenuli ima puno bitniju ulogu
u ljudskom organizmu – građevni je materijal zdrave kože, mišića
i zglobova, a izuzetno je bitan i za zdravlje očiju i kose.
Čini naše zglobove fleksibilnima, čuva hrskavicu i kosti od
propadanja, štiti od osteoporoze i lomova. Samo ime, a
dolazi od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, govor
koliko je kolagen bitan protein u organizmu. Mogli bismo reći da
nas ‘drži na okupu’. 

S obzirom da prirodne procese u tijelu ne možemo zaustaviti,
kolagen bismo trebali nadoknađivati kroz hranu i dodatke
prehrani. Jedan od najboljih prirodnih izvora kolagena su
temeljci – juhe od kostiju koje se dugo kuhaju kako bi se
oslobodila želatina koja je izuzetno hranjiva. Kolagen se nalazi
u kostima, vezivnim tkivima i koži životinja – sastojcima za
temeljac.

Temeljci nisu samo odličan izvor kolagena, već i pravi čuvar
našeg probavnog sustava, posebice crijeva o kojima
ovisi imunitet. Propusna crijeva znače bolesti, a takva
postaju uslijed loše prehrane. Redovito konzumiranje temeljca
obnovit će crijeva i poboljšati zdravlje, a i podići razinu
kolagena u tijelu.

Temeljac skuhajte jednom tjedno u većoj količini, zamrznite i
odmrzavajte po potrebi. Možete ga piti kao slani čaj, dodavati
jelima ili od njega napraviti juhu. Osim u temeljcima, kolagena
ima i u šparogama te zelenom lisnatom povrću.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije