POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Dosta keksi, daj mi meso! Recept za vegansko pečenje

Ulog u kvalitetne namirnice je ulog u zdravlje. A narušeno zdravlje nećeš moći kupiti i zamijeniti novim i boljim jednog dana.

Uživam u hrani od kad znam za sebe. Gurman sam i vegan. Što ne
znači da pasem travu i jedem bezukusno prekuhano povrće.
Nažalost, to najčešće pred mene serviraju u restoranima, koji
glase kao dobri restorani među svejedima.

Vjerojatno sam i najveća noćna mora svakog kuhara jer sam jela u
jako puno restorana u svom životu i to od onih kvartovskih
pečenjara do restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Od kad sam vegan nitko me još nije oduševio. Ima dobrih
restorana. Dobrih. Zato češće kuham doma i jedem doma.

Zapravo je veganska kuhinja jako jednostavna i ima samo tri
pravila: 1.KUHAJ S KVALITETNOM NAMIRNICOM 2. POŠTUJ NAMIRNICU 2.
KORISTI ZAČINE.

Ova pravila vrijede za svaku vrstu kuhinje i ishrane ne samo za
vegansku hranu. Jednostavno je. Oduševit će me i tjestenina s
vrhunskim umakom od npr. sušenih rajčica ili pesto od svježeg
boslijka, pinjola i kvalitetnog maslinovog ulja zar je to teško?!

Prije nego sam svojom odlukom postala vegan sam jela meso i onda
sam uživala u hrani isto kao i sada. Voljela sam meso, voljela
sam začine i dobru hranu, vidiš ništa se nije promijenilo.

U ovo vrijeme blagdana svi pričaju o pomaganju, dobroti,
obraćanju pažnje na ljude iz okoline, zahvalnosti te drugim
ljudskim vrlinama. Ako se mene pita tome bi trebalo težiti kroz
cijelu godinu,a ne samo ovih par dana. Isto tako ako pričamo o
vrlinama svakako tu spada i empatija prema dugim živim bićima pa
i našem planetu.

Vrijeme je da malo počnemo promatrati svijet u kojem živimo iz
jedne šire perspektive,a ne humanoidne egocentričnosti. Majka
Zemlja nas može izbrisati s ove planete kao običnu evolucijsku
grešku, u tren oka. Tad više ništa neće biti važno; niti koliko
tko ima love, niti kakav auto vozi, niti koliko je skupi biftek
pojeo ili koju marku torbice kupio. Niti pak je prirodu,
devastiranu čovjekovom ruku, briga dali si ikome pomogao u
nevolji. Neka te moje riječi ne zbune, topla sam i srdačna osoba
puna zahvalnosti i ljubavi koja svakodnevno daje i pomaže, ali
činjenice su činjenice.

Postala sam vegan svojom odlukom, to je odabir kojeg svjesno
radim svaki dan. A zašto? Prvo zato jer ne želim
da neko pati zbog mog užitka, kad znam da je netko stvarno patio,
a životinje pate,ne mogu uživati. Drugo zato jer
sam od mesa bila bolesna, no dobro ne samo od mesa i od namirnica
koje su iz konvencionalnog uzgoja. Da bila sam bolesna;
žgaravica, probavni problemi, kožni problemi.

 Ne podržavam konzumerizam, niti sam pristaša konvecionalnih
metoda uzgoja životinja, biljaka i bilo čega drugog, a zašto?
Jednostavan odgovor pogledaj dokumentarac ‘Kruh naš svagdašnji’,
dokumentarac koji traje dva i pol sata bez ijedne izgovorene
riječi, a ostat ćeš sjediti u šoku promatrajući ono što je
svakodnevno na tvom tanjuru. Ono za što daješ novac. Postoje i
drugačiji načini uzgoja bilja, drugačiji način suživota s biljnim
i životinjskim svijetom. Meni kao veganu ne fali ništa. Volim i
dalje hranu,zahvalna sam prirodi na mnoštvu začina i divnih
biljaka koje mi daju mogućnost da kreiram savršeno jelo. Ionako
kad sam jela meso stvar je uvijek bila u začinima.

Molim te ovih dana nemoj biti šu… koji baca petarde. Obrati
pažnju na bića i prirodu oko sebe. Podrži onog malog lokalnog
proizvođača koji se trudi proizvesti hranu u skladu sa zakonima
prirode. Odvoji možda koju kunu više za hranu koja se svakodnevno
nalazi na tvom tanjuru.

Nemoj kupovati one torbice, krpice i tehniku koje svi nose i
imaju jer za mjesec dana će biti neki novi hit, a ovo će samo još
više zagaditi okoliš u kojem živiš. Uloži rađe dvije kune više u
namirnice na tvom tanjuru nego da kupuješ barbiku ili autić koji
će za dva dana biti predmet skupljanja prašine.

Kupovinom kod malih lokalnih proizvođača koji žive u skladu s
prirodom dugoročno ulažeš u svoje zdravlje, zdravlje svoje djece
pa i prirode oko sebe. Pogledaj što ona tvoja susjeda radi koja
je stalno u vrtu, pitaj ju, razgledaj njen uzgoj i proizvodnju.

Ulog u kvalitetne namirnice je ulog u zdravlje. A narušeno
zdravlje nećeš moći kupiti i zamijeniti novim i boljim jednog
dana. Dijete se za dvadeset godina neće sjećati svjetleće
barbike, ali će dane provedene u zajedničkom kuhanju i pričanju
itekako pamtiti. Ulaži u sebe, ući, voli sebe i svoje tijelo.
Poštuj sebe i uživaj. Samo osoba koja istinski voli sebe može
voljeti i druge. Sretni ti bili ovi dani!

Dobila sam puno upita što ću kuhati za Božić pa evo i odgovora,
pečenje vegansko. Kao što znaš nisam pristaša glutena, no ponekad
ipak napravim i koje glutensko jelo. Ovo pečenje je domaći
seitan. A kako i zašto slijedi u nastavku.

Ovaj seitan se priprema u tri koraka. Idelano je za polagano
kuhanje i usputno uživanje u čaši dobrog vina i društva.

VEGANSKO PEČNJE:

Sastojci:

1 šalica glutenskog brašna (70% glutena)

½ male žlice češnjaka u prahu

½ male žlice luka u prahu

1 mala žlica harissa mješavine začina

2 velike žlice prehrambenog kvasca

1 mala žlica soli

2 male žlice praha cikle

1 mala žlica dimljene paprike

¼ male žlice papra

1 velika žlica maslinovog ulja

1 velika žlica tamarija ili soja umaka

½ šalice vode

1 mala žlica miso paste

Postupak:

1. Sve suhe sastojke stavi u veću posudu i dobro pomiješaj.

2. Dodaj mokre sastojke i zamijesi rukama kuglu, ne brini bit će
gumeno i tvrdo. ( tako i treba biti)

3. Oblikuj kako želiš.

4. Na jednu stranu možeš utisnuti zrna papra, ako stavljaš papar
seitan omotaj gazom zbog sljedećeg koraka.

Sastojci za temeljac u kojem ćeš kuhati seitan:

3 šalice vode

1 žlica soja ili tamari umaka

Pola povrtne kocke za juhu

2-3 lista kadulje

1 grančica ružmarina

1-2 lista lovora

½ šalice crnog vina

Postupak:

1. U posudu za kuhanje ubaci sve sastojke. Zagrij do vrenja. Kad
počinje ključati ubaci seitan unutra.

2. Kuhaj cca 40 minuta, povremeno seitan okreći.

3. pusti da se seitan odmori cca 20 minuta.

4. preostalu vodu od kuhanja seitana možeš reducirati za umak. –
procijedi, kuhaj dok višak tekućine ne isprai. Posluži uz gotov
jelo.

Sastojci za umak kojim ćeš premazivati seitan tokom pečenja:

3-4 žlice maslinova ulja

1 mala žlica javorovog sirupa

1 velika žlica tamarija ili soja umaka

¼ male žlice harrisa začina

1 mala žlica soka od limuna

1. Izmiješaj sve sastojke i ostavi sa strane za pečenje.

Završna faza:

Pripremi ako želiš:

1 luk

Nekoliko kriški limuna

3-4 čičoke ili krumpira

Muškatnu ili drugu tikvu

2-3 mrkve

1 glavicu češnjaka

Sol, papar, maslinovo ulje

Papir za pečenje

Postupak:

1. Zagrij pećnicu na 180 ˚

2. U posudu za pečenje stavi papir za pečenje, dva odvojena;
jedan za seitan, jedna za povrće

3. Nareži povrće na jednake komade

4. Na dno stavi luk, gore krumpire, čičoku, tikvu, dodaj sol i
papar te malo ulja

5. U drugi papir za pečenje stavi seitan, obilno ga premaži
prethodno pripremljenim umakom

6. Ubaci i češnjak prerezan na pola

7. Peci dok povrće nije mekano, a svakih 10 do 15 minuta seitan
premaži pripremljenim umakom.

8. Uživaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije