Tijekom zime možete se osjećati lošije, a hrana može imati značajan utjecaj na vaše raspoloženje, objašnjavaju nutricionisti...
Postoji način da poboljšate svoje raspoloženje uz hranu i piće
koje konzumirate što će biti za vaše dobro,
objašnjavaju nutricionistkinje Catherine Nay i Megan
Brown za Futurity.
‘Budući da ne postoji niti jedna hrana ili hranjiva tvar koja bi
mogla spriječiti depresiju, konzumiranjem raznog povrća, voća,
proteina, mliječnih proizvodi s niskim udjelom masti i
cjelovitih žitarica osigurat ćete adekvatan unos vitamina i
minerala koji su potrebni za dobro zdravlje’, kaže Brown.
Kako biste se dobro osjećali tijekom zime i iscrpljujućeg
blagdanskog perioda vrlo je važno unosite sljedeće hranjive
sastojke:
1. Triptofan
Vjerojatno ste čuli da se zbog puretine možete osjećati
pospano. I ima istine u tome. Triptofan, koji se nalazi u
puretini, je esencijalna aminokiselina što znači da ga vaše
tijelo ne može proizvesti i morate ga unijeti.
Triptofan izgrađuje serotonin, važna neurotransmiter koji
mozak proizvodi i koji ima ulogu u kontroli sna, apetita i
u živčanom sustavu. Povećana razina serotonina zapravo
može poboljšati raspoloženje, ali proizvodnja serotonina
ograničena je dostupnošću triptofana. Ako ne želite
konzumirati puretinu, triptofan možete
pronaći u orasima, mlijeku, lososu, jajima, sojinim
proizvodima i špinatu.
2.
Magnezij
Špinat ne samo da sadrži triptofan, nego i magnezij zbog kojeg
ćete bolje spavati i manje osjećati tjeskobu, kaže Nay. Ostali
izvori magnezija su: cjelovite žitarice, mahunarke i orasi.
3. Fitonutrijenti
Hrana s visokim udjelom šećera može vam pomoći da privremeno
povećate šećer u krvi. Međutim, kada vam padne šećer u krvi može
doći i do promjene raspoloženja. Umjesto deserta s visokim
udjelom šećerom, Nay savjetuje umjereno konzumiranje voća
ili tamne čokolade.
‘Bobičasto voće sadrži fitonutrijente koji pomažu u
zaštiti mozga od utjecaja stresa. Tamna čokolada također
sadrži antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje upalu, a
upala je povezana s depresijom’, kaže Nay.
4. Omega-3 masne kiseline
Slično fitonutrijentima, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u
ribi poput lososa, sardina, pastrve i tune također mogu
pomoći u smanjenju upale u tijelu. Američko udruženje
za srce preporučuje konzumiranje ribe dva puta tjedno, ali
ako ne volite ribu, Brown kaže da sjemenke lana, chia
sjemenke i orasi također sadrže ovu zdravu masnoću.
5.
Polifenoli
Pića, posebno ona koja sadrže kofein, mogu utjecati na vaše
raspoloženje.
‘Kofein je stimulans i na svakog pojedinca utječe različito’,
kaže Brown. Iako može ometati san ili pridonijeti osjećaju
anksioznosti, umjerenost zapravo može pomoći kod poboljšanja
vašeg raspoloženja. Čaj, kava i vino sadrže korisne biljne
polifenole, koji su snažni antioksidansi i smanjuju upalu u
tijelu, ali ih je važno konzumirati umjereno. Unos veće količine
vode može vam pomoći kod podizanja raspoloženja jer se čak i kod
blage dehidracije možete osjećati lošije.