Imaju iste simptome, pa je nekada teško odrediti o čemu se radi, ali postoji jedna glavna razlika...
Bolesti želuca uglavnom su prouzrokovane virusima i bakterijama,
a simptomi su najčešće povraćanje, mučnina i bol u trbuhu.
Najčešće tri bolesti želuca uzrokovane su noravriusom,
rotavirusom i adenovirusom.
Ti virusi često kratko traju jer ih tijelo samo preboli, ako je
imunološki sustav zdrav. Dok baketrijske bolesti želuca traju
nekoliko dana, a u borbi protiv njih potrebni su antibiotici.
S druge strane do otrovanja hranom dolazi kada osoba pojede
neprikladnu hranu, popije zagađenu vodu ili se samo
nalazi blizu osobe, prostorije ili područja koje je zaraženo.
Kao i kod gripe, simptomi su povraćanje, bol u trbuhu i mučnina.
Hrana ili voda mogu biti zagađene bakterijom, virusom, parazitom
ili kemikalijom, a nekada čak može biti i prenesena zrakom.
Glavna razlika je u vremenu početka bolesti. Trovanje hranom
svoje simptome pokazuje nakon samo nekoliko sati od konzumacije,
dok želučanim virozama treba dan ili dva kako bi se
pokazale.
Oboje se liječi s puno tekućine, odmora i lagane,
nezačinjene hrane. Također je vrlo važno paziti na druge simptome
kako se stanje ne bi pogoršalo. Ako osjetite dehidraciju,
vrtoglavicu ili brzo kucanje srca, vrijeme je da posjetite
liječnika. No, u pravilu trebali biste ozdraviti samostalno,
prenosi
shape.com.