IMA JOŠ SIMPTOMA

Osjećate bol u zglobovima i krvare vam desni? Moguće je da unosite previše šećera u organizam

Iako ga ima u gotovo svemu, moguće je izbjegavati šećer jer posljedice pretjeranog unosa mogu biti zaista ozbiljne.

Zbog prevelikog unosa šećera kod žena se mogu pojaviti razne
gljivične infekcije, djeci slabi imunološki sustav, a muškarcima
se može smanjiti libido. Uz to, ima puno kalorija, ali onih
praznih – nema stvarne prehrambene vrijednosti. Iako ga
ima u jako puno namirnica, moguće je izbjegavati ga – i
potrebno je, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posljedice na
zdravlje, prenosi
Bright Side
.

Ako niste svjesni pretjerane konzumacije, provjerite imate li
neke od sljedećih simptoma pretjeranog unosa. 

Akne

Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje brzi porast inzulina i
započinje proces glikacije, odnosno vezanja šećera na proteinske
molekule. Čim glukoza uđe u vašu krv, ona pokreće niz
kompliciranih fizioloških procesa koji u konačnici mogu
prouzročiti upalu i probleme s kožom. Ovaj porast inzulina može s
vremenom povećati aktivnost žlijezda lojnica na vašoj koži i
aktivirati upalne procese. To znači da prehrana bogata šećerom
nosi veći rizik od nastanka akni.

Kvarenje zubi

Neke od štetnih bakterija u ustima mogu se hraniti šećerom koji
jedete. Tako se razine kiseline koje obično proizvode mogu
povećati i oštetiti zubnu caklinu. Kad se taj zaštitni vanjski
sloj troši, povećana razina kiseline može stvoriti
karijes. To može dovesti do zubobolje, osjetljivosti i
krvarenja desni, pa čak i do gubitka zuba.

Bol u zglobovima i mišićima

Osjećate li bolove, trnce i naticanje u nogama uz pojavu
crvenila, to može biti jedna od posljedica – oštećenje
živaca.  Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije
Ako jedemo puno slatke hrane, visoka razina šećera u krvi
sprečava glukozu da uđe u stanice. Zbog toga tijelo nema energije
te stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do
goriva. Nakon što ste dobili dozu šećera, osjećate veliki nalet
energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osjećate se užasno
iscrpljeno – jer nema prehrambene vrijednosti i ne može vas dugo
držati sitima.

Nadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer u potpunosti ne
probavi u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može
fermentirati te dovesti do plinova, grčeva i bolne nadutosti, kao
i pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije