dobro je znati

Muči vas migrena? Novo istraživanje tvrdi da bi mogla pomoći – riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju učinak u smanjivanju i sprječavanju boli...

Svatko tko je imao migrenu znat će da je to više od puke
glavobolje. Od naglog gubitka vida do povraćanja, simptomi mogu
biti iscrpljujući. Oni koji redovito pate od migrena pokušat će
napraviti sve kako bi ih spriječili, a prema novom istraživanju,
konzumacija veće količine omega-3 masnih kiselina moglo bi biti
pravo rješenje.

Novo istraživanje, objavljeno u British Medical
Journal, podijelilo je 182 osobe (od kojih su 88% bile žene,
tipične dobi od 38 godina) koje su patile od migrene između pet i
20 dana mjesečno u tri skupine. Svaka je skupina tada dodala u
svoju prehranu određenu količinu omega-3 masnih kiselina, koje se
nalaze u dodacima i masnoj ribi, kako piše Metro.

Jedna dijeta povećala je količinu eikosapentaenske kiseline (EPA)
i dokozaheksaenske kiseline (DHA) na 1,5 g dnevno i održavala
linolnu kiselinu na oko 7% unosa energije.

Druga dijeta povećala je EPA i DHA na 1,5 g dnevno i smanjila
linolnu kiselinu na manje od 1,8% energije, dok je druga
kontrolna dijeta održavala EPA i DHA na manje od 150 mg dnevno, a
linolnu kiselinu na oko 7% energije.

Oni u dvije skupine s visokom omega-3 prehranom, osiguranom
formulacijama ulja i maslaca te proteinima poput ribe, imali su
značajno smanjenje migrene. Dijeta s visokim omega-3 masnim
kiselinama bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata
migrene dnevno i dva dana glavobolje u mjesecu.

U međuvremenu, dijeta s visokim omega-3 i niskim omega-6
zabilježila je smanjenje za 1,7 sati glavobolje dnevno i četiri
dana glavobolje mjesečno. Žene u skupinama s visokim omega-3
također su prijavile kraće i manje ozbiljne glavobolje u
usporedbi s onima u kontrolnoj skupini.

Smatra se da je to zbog učinka omega-3 masnih kiselina na
smanjenje boli, koji se suprotstavljaju omega-masnim kiselinama
koje mogu pogoršati bol i izazvati migrenu.

Stručnjaci, uključujući Sveučilište Sjeverne Karoline, rekli su
da studija ima ograničenja, uključujući da je ograničena na
relativno mlade žene, no da su rezultati ohrabrujući.

– Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitetu života,
proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine
glavobolje u odnosu na kontrolnu prehranu – rekli su autori
studije. – Ova studija pruža biološki vjerojatan dokaz da se bol
može liječiti ciljanim prehrambenim promjenama kod ljudi. 

Hrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama:

Skuša
Losos
Kamenice
Brancin
Srdele
Pastrva
Srdela
Alge
Chia sjemenke
Sjeme konoplje
Sjemenke lana
Grah
Orasi

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije