Ako želite da vam traju, perite ih na ruke.
Drveni pribor za kuhanje poput kuhača, bata za udaranje mesa,
zdjela i daske za rezanje vrlo je praktičan i dugotrajan, ali
samo ako ga pravilno održavate.
Koliko god uprljali nešto od navedenoga, nemojte stavljati u
perilicu posuđa jer toplina i duga izloženost vlazi mogu dovesti
do pucanja i promjene originalnog oblika, a mogu se nakupiti
bakterije i stvoriti plijesan.
Drugi, i pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke – uz
pomoć deterdženta za posuđe i spužvice.
Nakon što ste ih oprali, lagano ih pobrišite krpom i ostavite da
se osuše na zraku – najbolje na kuhinjskom elementu jer dugo
stajanje u vlažnom plastičnom sušilu posuđa nije dobro za drvene
materijale.
Drveno posuđe može izgledati pomalo suho, a može se i početi
guliti – opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i
na kraju, naravno, bakterija. Da biste to spriječili, a i vratili
originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem – lanenim
ili orahovim. Svakako izbjegavajte korištenje ulja za kuhanje
poput suncokretovog, maslinovog…
Ako je posuđe jako masno, bilo bi dobro da ga namočite u otopini
od bijelog octa i vode, u omjeru 1:1. Ostavite posuđe u tome
tijekom cijele noći i ujutro isperite.
Ako su se, pak, nakupili neugodni mirisi, možete napraviti pastu
od soda bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo
da upije i isprati vodom i deterdžentom, prenosi All
Recipes.