Za maksimalnu svježinu naranče spremite u ladicu hladnjaka, nikako u plastične vrećice, a kako biste spriječili rast plijesni držite ih u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice.
Budući u zimskim mjesecima počinje sezona većine sorti naranče,
sada je dobro upamtiti kako na tim plodovima s korom odabrati
koje su najbolje za jesti, te kako pravilno skladištiti da što
duže ostanu svježe. Kad je u pitanju izbor zrelih naranči na
tržnici ili u trgovini, upućeni savjetuju da ne biramo prve na
kojima ne vidimo tamne mrlje.
– Bez obzira na sortu, zrela naranča treba imati jarko narančastu
boju i svježi, aromatični miris – kaže dijetetičarka iz New Yorka
dr. Nicole Stefanow.
Osim toga, napominje ona, zrela naranča treba biti čvrsta i treba
se u ruci osjetiti njena težina; jer lagana voćka obično znači i
suha voćka. S njom se slaže i chef Nathan Lyon koji
predlaže i da se biraju one naranče koje nigdje nisu malo mekše,
te nemaju nabora ni drugih znakova propadanja. – Ako planirate
koristiti i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja),
birajte organski uzgojene naranče – dodaje Lyon. “A prije nego
odaberete koje nosite kući, svaku naranču malo i zagrebite i
ponjušite; što je naranča mirisnija, to je bolja!” – Zelene i
smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa
ih ne treba nužno izbjegavati – dodala je Stefanow.
Kako skladištiti naranče
Ovisno o stupnju zrelosti naranče se mogu držati na sobnoj
temperaturi, u hladnjaku ili čak zamrzivaču, napominje Lyon, s
tim da će one koje su uzgojene u blizini uvijek trajati dosta
dulje od naranči koje su do prodajnog mjesta prošle veliku
udaljenost.
Na sobnoj temperaturi
– Pohranjene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u
zdjeli, naranče će izdržati oko tjedan dana – kaže chef Jeanne
Oleksiak. “Samo pazite da nisu na izravnom sunčevom svjetlu jer
toplina može ubrzati proces sazrijevanja i uzrokovati brže
kvarenje”, dodaje.
U hladnjaku
Ako ih ne planirate odmah koristiti, najbolje ih je staviti u
hladnjak. – Za maksimalnu svježinu ih spremite ih u ladicu
hladnjaka, nikako u plastične vrećice – savjetuje Lyon, a kako
biste spriječili rast plijesni, predlaže i da ohlađene naranče
držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u
zatvorenoj vakuumiranoj vrećici ili spremniku za pohranu, jer će
ostati bez vlage. – I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete
jesti jer dodatna vlaga također može potaknuti kvarenje –
objašnjava.
U zamrzivaču
Ako niste sigurni da ćete stići iskoristiti sve naranče prije
nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač; u njemu će trajati
oko godinu dana.
– Iako su bolje svježe, naranče se mogu i zamrznuti; na primjer
ako volite komade koristiti za pripremu smoothieja – kaže
Stefanow i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a
zatim ih spremite u hermetički zatvorenu vrećicu za
zamrzavanje.
– Koricu naranče koja se kasnije može upotrebiti za koktele, juhe
i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste
spriječili da ispare njene arome – dodala je za Real Simple.