kokice

Danas je dan kokica: Jesu li zaista jedna od zdravijih grickalica i smiju li se uopće pripremati u mikrovalnoj pećnici?

Dobra vijest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete dulje osjećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji...

Kako prenosi Days of the
Year
, jedna od najpopularnijih grickalica, kokice,
danas slavi svoj dan, a tim povodom donosimo odgovore na neka od
najčešćih pitanja o kojima se već godinama raspravlja. Jesu li
kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica koju si možemo
priuštiti i ako pazimo na liniju? Smiju li se onda pripremati u
mikrovalnoj pećnici ili postoji neka bolja opcija?

Novogodišnja odluka vam je skinuti koji kilogram i jesti
zdravije, pa osjećate grižnju savjest nakon što ste pojeli
porciju kokica uz dobar film ili seriju? Nema potrebe! One zaista
jesu odličan izbor za grickanje ako ne želite unijeti puno
kalorija i masnoća.

Dobra vijest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete dulje
osjećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja
hrane biti bolji, “lagane” su za želudac i nemaju puno
kalorija. Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu
ako ih pripremate na pogrešan način…

Ne biste ih trebali pripremati u mikrovalnoj jer ta pakiranja
sadrže veliku količinu soli i masnoće, pa ćete ih u trenu
pretvoriti u masnu i kaloričnu grickalicu koja sigurno nije dobra
za održavanje kilograma niti za čestu konzumaciju. Osim
toga, vrećica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku
kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u priopćenju
objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i
lijekove, FDA. Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar
vrećice, a testiranja na životinjama također su pokazala
da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod
njih.

Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže
masnoće za cijeli jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je,
odavno je poznato, najštetnije – povećava kolesterol i ugrožava
zdravlje srca. Neke vrećice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je
između 20 i 30 posto dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka u
samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali unijeti
kroz cijeli dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.

Također, kako prenosi
EatThis
, izbjegavajte kokice u kinu – samo jedna
mjerica ima otprilike 1160 kalorija, a količina masti dovoljna je
za čak tri dana!

Kako ih onda jesti?

Stručnjaci kažu da bi najbolje bilo ispeći kukuruz kokičar u
loncu s malom količinom ulja i na kraju ih malo posoliti ili u
aparatu za kokice koji ih peče na zrak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije