Jedna je studija otkrila da polifenoli mogu posebno smanjiti neke upalne markere, a što unos kave veći, to je njen utjecaj značajniji.
Iako je jedan od najpopularnijih napitaka koji ujutro razbuđuje
ljude diljem svijeta, mnogo je rasprava o tome uklapa li se kava
u zdrav način života, a u zadnje se vrijeme najčešće raspravlja o
tome potiče li upalni odgovor tijela ili zaista ima značajna
protuupalna svojstva.
– Kava je puna korisnih spojeva (ima ih na stotine), a najviše je
polifenola ili spojeva bogatih antioksidansima koji se inače
nalaze u nekim biljkama – kaže internist dr. Vincent M. Pedre i
dodaje da su istraživanja pokazala da kava može istovremeno imati
i upalne i protuupalne učinke, ovisno o pojedincu i brojnim
faktorima.
Jedna je studija kliničkog istraživanja tako otkrila da
polifenoli mogu posebno smanjiti neke upalne markere, poput
citokina, kemokina, a što unos kave veći, to je njen utjecaj
značajniji.
– Jedan od glavnih polifenola u kavi je klorogenska kiselina;
adstringentni spoj koji uvelike određuje okus kave, a ima i
značajan pozitivan učinak na upalne puteve – rekao je dr. Pedre,
a Istraživači studije iz European Journal of Nutrition toj su
kiselini pripisali protuupalna svojstva, ali i metaboličke i
kardiovaskularne zdravstvene prednosti.
Ipak, kava te dobre spojeve sadrži samo u svom najčišćem obliku,
a nikako u napitcima od kave punim šećera, pa liječnici kažu da,
ako volite kavu s dodacima, razmislite o nekoj zdravoj
alternativi šećeru.
I premda sigurno sadrži protuupalne spojeve, to utječe li kava na
upalni odgovor ili ne ovisi i o koncentraciji kofeina, o tome
kako kome tijelo reagira na kofein, genetici i dobi, a
gastroenterolog dr. Marvin Singh napominje da previše kofeina
može potaknuti reakciju na stres, jer oslobađa kortizol koji je
po prirodi protuupalan, ali može imati i suprotan učinak.
– Neki ljudi brzo metaboliziraju kofein, a drugi pak sporo, pa je
teško reći koliko kome kofeina treba ili koliko je kome ‘previše’
– rekao je, a ako ste genetski tome skloni, kofein može
pridonijeti stresu, ubrzanju srca i tremoru.
Uz to, objasnio je gastroenterolog za Mind Body Green, više od 150 miligrama
(količina jedne šalice) može povećati i lučenje inzulina što
uzrokuje žudnju za šećerom i rafiniranim ugljikohidratima –
namirnicama koje negativno utječu na upalne procese; pa je i s
kavom najbolje biti umjeren.