NE MOŽETE POGRIJEŠITI...

Danas je Pokladni utorak, ali i Svjetski dan palačinki: Ovo je recept za njihovu najlakšu pripremu!

Ima smisla da se Međunarodni dan palačinki obilježava baš prije Pepelnice, da bi se 'nadoknadilo' sve što će tijekom perioda odricanja propustiti...

Dok razni karnevali, maškare ili poklade počinju deset do 40 dana
ranije, zadnji se utorak prije Pepelnice svake godine obilježava
Pokladni utorak; simbolična posljednja velika gozba prije
razdoblja korizme i Uskrsa.

U različitim dijelovima Hrvatske Pokladni utorak prolazi u
obilježavanju različitih tradicija, a zadnjih se godina i kod nas
u neke od njih uvrštavaju i palačinke; čiji Svjetski dan također
pada na Pokladni utorak.

Ima naravno smisla da se i njihov dan obilježava baš prije
Pepelnice, da bi se ‘nadoknadilo’ sve što će se propustiti u
vrijeme posta i odricanja; pa sutrašnji dan iskoristite kao
zadnju priliku za opuštanje i uživanje u hrani koju mnogi
izbjegavaju u vremenu korizme. 

U Europi je obilježavanje Dana palačinki inače posebno popularno
u Velikoj Britaniji, gdje je najpoznatija aktivnost utrka koja se
u povijesnom britanskom gradiću Olney održava još od 1445.
godine. Navodno ju je slučajno pokrenula jedna Britanka koja je u
utorak prije Pepelnice odlučila ispeći palačinke da prije korizme
iskoristi sve kvarljive namirnice, a bila je toliko zauzeta
pečenjem palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu pa je,
čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće s tavom u ruci… 

Ako i sami želite ovaj dan proslaviti kako spada (možda ne s
utrkom, ali svakako s palačinkama!), portal Good
Food
ima recept za, kako piše, najjednostavniju pripremu te
slastice. 

Sastojci: 
140 g glatkog brašna 
4 jaja 
200 ml mlijeka 
50 g maslaca, otopljenog 
suncokretovo ulje, za pečenje 

Brašno uspite u zdjelu i umiješajte jaja dok smjesa ne postane
glatka. Postupno dodajte mlijeko i nastavite mutiti dok smjesa ne
bude potpuno bez grudica. Umutite otopljeni maslac. Tavu za
palačinke stavite na srednju vatru i prebrišite nauljenim
kuhinjskim papirom. Stavite malo tijesta u tavu, naginjući posudu
da se smjesa pomakne po tavi i izlijte višak. Pecite oko 30
sekundi dok ne porumeni, a zatim ju okrenite i isto pecite s
druge strane. Poslužite s omiljenim nadjevom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije