Konzumacijom češnjaka počastit ćete svoje tijelo nekim ključnim nutrijentima.
Češnjak već dugo oduševljava nepce svojim aromatičnim okusom. Ovo
malo korjenasto povrće pripada rodu luka Allium i dodaje dubinu i
dimenziju većem broju jela. Osim što daje ukusnu notu svim
vrstama recepata, češnjak također nudi neke nevjerojatno zdrave
prednosti kada se jede, kako prenosi Real Simple.
Bogat hranjivim tvarima
Češnjak pruža impresivan broj i količinu hranjivih tvari u
usporedbi s niskim brojem kalorija. Konzumacijom češnjaka
počastit ćete svoje tijelo nekim ključnim nutrijentima kao što su
mangan, vitamin B6, cink, sumpor, željezo, vitamin C, kalij,
kalcij, magnezij, selen i još mnogo toga.
Pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti
Značajna istraživanja su otkrila da češnjak ima značajnu ulogu u
smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i
moždanog udara, snižavanjem visokog krvnog tlaka i regulacijom
razine kolesterola. Sadrži alicin, kardioprotektivni spoj koji se
oslobađa kada se sirovi češnjak žvače, nasjecka ili zgnječi, a
odgovoran je za prepoznatljivu aromu i okus češnjaka. Osim
brojnih drugih ljekovitih svojstava, ima učinak na snižavanje
kolesterola i krvnog tlaka je koristan za kardiovaskularni
sustav.
Snažan antioksidans
Dok govorimo o prevenciji bolesti, češnjak pomaže u obrani od
slobodnih radikala, smanjenju stresa i borbi protiv sistemske
upale. Češnjak je bogat antioksidansima poput polifenola i
flavonoida. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti
stanica od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može
smanjiti rizik od bolesti povezanih s kroničnim stresom i upalom:
rak, bolesti srca, dijabetes, Alzheimerova bolest i još mnogo
toga.
Jača imunološki sustav
Češnjak može pomoći ojačati vaš imunološki sustav tako što će
pojačati odgovor bijelih krvnih stanica. Poznato je da sadržaj
sumpora u češnjaku pojačava naš imunološki odgovor. Češnjak može
pojačati funkciju imunoloških stanica i djelomično biti odgovoran
za smanjenu težinu prehlada i gripe.