mileram torta

Zasladite Uskrs fantastičnom mileram tortom od jagoda za koju će se tražiti komad više

Mileram torta od jagoda zvuči odlično, a mi smo ga isprobali po receptu Bojane Matek koja nas uvijek oduševi izvrsnim receptima za slana i slatka jela...

U tijeku su zadnje pripreme za Uskrs, a ako ste možda u potrazi
za savršenim desertom kojim biste mogli zasladiti vikend,
donosimo recept za pravo kremasto savršenstvo. Podijelila ga je s
nama Bojana
Matek
, a sa sezonom jagoda, uvijek mu se rado
vraćamo. Radi se o mileram torti od jagoda, jednoj od onih
slastica za koje se traži komad više. Recept donosimo u
nastavku. 

Sastojci za podlogu:

– 220 g brašna

– 100 g maslaca

– 2 žlice šećera

– prstohvat soli

– 1/2 praška za pecivo

– 3 žumanjka

– 1-2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci za kremu

– 800 ml mlijeka

– 3 pudinga od vanilije

– 180 g šećera

– 1350 g milerama

Sastojci za preljev

– 600 g jagoda

– sok polovice limuna

– 2 vanili šećera

– 2 žlice šećera u prahu

– 2 vrećice preljeva za torte

– 3 žlice šećera

– voda

Priprema

Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca narezanog na
kockice, šećera, soli, praška za pecivo, žumanjaka i kiselog
vrhnja. Nemojte predugo mijesiti. Kada dobijete kompaktno
tijesto, spljoštite ga u disk, zamotajte prozirnom folijom i
stavite na hlađenje 30 minuta. Dno i stranice kalupa za torte od
30 cm obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto i
rasporedite ga po dnu. Slobodno se poslužite prstima da pokrpate
nepravilnosti. Kalup vratite u hladnjak.

Za kremu pomiješajte pudinge i šećer s nekoliko žlica mlijeka
koje ste oduzeli od onih 800 ml. Ostatak zakuhajte pa skuhajte
puding prema uputama. U još vrući puding ravnomjerno umiješajte
mileram pa cijelu kremu rasporedite po tijestu.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C oko 40 min. Pustite da
se ohladi na sobnoj temperaturi.

Jagode nasjeckajte na kockice, dodajte im limunov sok, šećer u
prahu i vanilin šećer. Pustite jedan sat u hladnjaku da se
mariniraju, a zatim procijedite višak sokova koji su pustile i
odložite sa strane. Posložite ih po ohlađenoj torti.

U sok koji ste iscijedili dodajte vodu do ukupne količine od 0.5
litre. Tekućinu dodajte  u šećer i preljev pa skuhajte prema
uputama na pakiranju. Prelijte preko jagoda i stavite nekoliko
sati u hladnjak na hlađenje.

Tortu prebacite na pladanj i poslužite.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije