Da biste pripremili ukusan pomfrit iz pećnice, trebate odabrati dobru sortu krumpira i poslužiti se s nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku ovog teksta.
Za pripremu prženih krumpirića poželjno je odabrati sortu s
visokim udjelom škroba jer ćete tako postići da izvana bude
lijepo hrskav, a iznutra pahuljasto mekan. No, odabir sorte tek
je početak, evo još nekoliko savjeta kojih biste se trebali
pridržavati: Krumpir prije pečenja narežite na jednake komade,
debljine otprilike 0,7 cm. To je idealna debljina prženog
krumpirića želite li da ne bude prehrskav i da se iznutra ne
osuši poput čipsa. Narežete li ga na deblje komade to više nije
pomfrit nego pečeni krumpir.
Prije nego ga ubacite u pećnicu, krumpir morate temeljito
posušiti u kuhinjskoj krpi ili na paprinatim kuhinjskim
ručnicima. Vlaga otežava prianjanje masnoće na površinu krumpira
zbog čega on neće biti fino hrskav. Kad ste krumpir dobro
posušili uvaljajte ga nježno u kukuruzni škrob. On će upiti
ostatak vlage i u pećnici stvoriti koricu na površini krumpirića
zbog čega će oni biti još hrskaviji. Nemojte pretjerivati sa
škrobom, dovoljna je jedna žlica na pola kilograma krumpira. Da
bi prženi krumpirići bili ukusni ne trebate ih “okupati” u ulju.
Dovoljno je uzeti 1-2 žlice maslinova ulja (ili neko drugo, po
želji) na kilogram krumpira i narezane krumpiriće temeljito
pomiješati s uljem. Prije ubacivanja u pećnicu provjerite je li
svaki krumpirić došao u doticaj s uljem – i to je
važan korak za postizanje hrskavosti.
Kod prebacivanja krumpirića na lim za pečenje vodite računa da
bude dovoljno razmaka između njih jer ako budu nabacani jedan
preko drugoga prekriveni krumpirići će se skuhati pa će,
umjesto da budu fino hrskavi ostati gnjecavi. Idealna temperatura
pećnice za savršeni pomfrit je 230 stupnjeva. Krumpir ubacite u
pećnicu tek kada se ona zagrije na željenu temperaturu. Pecite ih
20-25 minuta i obavezno na pola pečenja preokrenite da bi
krumpirići bili lijepo hrskavi sa svih strana, a ne samo s donje
strane. I sami znate da pomfrit nije jelo koje se priprema “za
poslije”. Čim ga izvadite iz pećnice, pospite ga morskom solju i
navalite!