krumpir

Znate li kako čuvati krumpir da ne proklije? Uz ovih par savjeta će dulje trajati

Ako želite da uistinu ostane što je dulje moguće dobar, krumpir držite u dobro prozračenom prostoru i pazite da nije izložen sunčevoj svjetlosti.

Vjerojatno ne postoji povrće svestranije od krumpira koji je
sastavni dio mnogih najukusnijih jela, i to s dobrim
razlogom. Krumpir je naime teško ne voljeti, a jedna od najboljih
stvari kod njega je njegov dugački vijek trajanja; kako piše

Real Simple
, kada se pravilno pohranjuje, može
trajati mjesecima…

Ključ za dugi vijek vašeg krumpira je hladno, suho i
tamno mjesto pa ga je idealno pohraniti u ostavi, u
kartonskoj kutiji ili
smeđoj papirnatoj vrećici. A ako želite da
stvarno dugo bude dobar, držite ga u dobro
prozračenoj prostoriji i pazite da
nije izložen sunčevoj svjetlosti.

Naime kad krumpir dobije previše sunčevog svjetla
on proizvodi otrovni spoj zvan solanin koji ga može
učiniti gorkim, nejestivim i potencijalno izazvati mučninu.
Međutim, iako krumpir treba držati na hladnom i suhom mjestu,
hladnjak nije baš dobro mjesto; ne samo da je prehladan
za krumpir već će i povećati količinu šećera u njemu i
potaknuti proizvodnju štetne kemikalije akrilamid
Iako se super slažu u mnogim jelima, krumpir i luk
nikako ne treba držati skupa jer će luk u neposrednoj
blizini krumpiru ubrzat proces klijanja pa
uvijek ostavite malo prostora između krumpira i zalihe
luka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije