Vlažni uvjeti unutar spužve savršeno su mjesto za rast bakterija, pa radije koristite četku za ribanje, rekao je.
Ako suđe perete ručno umjesto u perilici , vjerojatno vam je
‘alat’ za čišćenje ostataka hrane s tanjura obična spužva;
no jeste li znali da se s njom često po
posuđu razmaže još više bakterija , čak i kada vam se
čini da je čisto? Tako napominje norveški znanstvenik Trond
Møretrø s Instituta za istraživanje hrane,
a onima koji za pranje suđa koriste spužvu
savjetuje – da je odmah bace u smeće. Taj je
popularni predmet za čišćenje, rekao je za
Mirror, opasan jer se na njemu lako razvija salmonela i neke
druge bakterije, posebno ako spužvu koristite svaki dan pa
gotovo nikad nije potpuno suha.
Vlažni uvjeti unutar spužve savršeno su mjesto za rast bakterija;
a iako većina nije opasna za ljude, na spužvi se
razvija i salmonela od koje se možete razboljeti.
– Jedna spužva može sadržavati više bakterija nego što ima
ljudi na Zemlji. Vlažna je i skuplja ostatke hrane koji su
također hrana za bakterije, što vodi do njihovog brzog rasta
– objasnio je.
Znanstvenik je rekao i da čišćenje spužve ne čini veliku razliku,
a jedini način da dok ju koristite osigurate potpunu
higijenu je svaki dan nova spužva– što je skupo i loše za okoliš.
Prema Trondu, najbolja stvar koju možete upotrijebiti za pranje
suđa je četka za ribanje, jer se njene čekinje suše dovoljno brzo
da bakterije ne mogu dugo preživjeti, a ima i ručku ruke
drži dalje od izravnog kontakta s njima.
“Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije
odmah umiru, a njena ručka sprječava izravan kontakt
ruku s njima. Zato predlažem da sljedeći put
kada trebate novu spužvu radije isprobate četku koja je
po svemu bolji izbor za pranje posuđa”, zaključio je.