umjerenost u jelu

Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 bismo zaista trebali jesti umjereno

Nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje.

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i
otvoreno hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s ‘brdom
kalorija’, liječnici često napominju da zbog srca takvu hranu
treba izbjegavati uvijek, bez obzira na životnu dob, a premda nam
nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce,
dr. Jeff Etherton naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti
hrane; dokle god slijedimo nepisano pravilo koje vrijedi za sve
životne radosti i užitke; ono o umjerenosti.

U protivnome, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina,
ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno
zdravlje, ističe dr. kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima
visok udio zasićenih i trans masti, dvije stvari koje bi trebale
činiti maleni postotak naše prehrane. A od svih se prženih
užataka pomfrit ističe kao najgori:  – Kao da ste uzeli
komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili
– objašnjava Etherton, no “problem je što nam tijela žude za
natrijem i lošim masnoćama”. Pomrit, savjetuje on, pokušajte
zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su također
ukusne

Prerađeno meso

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta
kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i
hrenovke) povećava rizik od zatajenja srca. No, suprotno
uvriježenom mišljenju, Etherton kaže da slanina nije najgora
namirnica u kategoriji; zbog većeg udjela zasićenih masti najgora
je kobasica.

– Zato se možda možete osjećati malo bolje ako za doručak uz jaja
ispećete par komada slanine – kaže liječnik.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i zasićenih masti,
te tvar koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za
zdravlje srca. – Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog
crvenog mesa na manje od 10 posto prehrane – rekao je kardiolog
za Thrillist, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u
crveno meso, vrijedi i za svinjetinu koja je također puna
zasićenih masti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije