JESTE LI ZNALI

Spriječite klijanje krumpira: Držite ga dalje od jabuka i luka!

Nemojte ga držati u hladnjaku jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer...

Većina ljudi krumpir drži u kuhinjskim ormarićima,
no prema mišljenju stručnjaka, zbog blizine određenih
vrsta voća i povrća, može prebrzo proklijati
i izgubiti svoju čvrstinu i okus. Kako ga pravilno
pohraniti da se ne bi pokvario već nakon nekoliko tjedana? Kako
piše
Express
, krumpir se nikada ne smije držati uz jabuke
i luk jer je to štetno za njega.

Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo plina etilena koji može
uzrokovati klijanje krumpira, a uzrokuje i brže
truljenje voća i povrća. Češnjak također ispušta
dosta plinova pa ga treba držati podalje od
krumpira.  Krumpir se uvijek treba spremati na
hladno i mračno mjesto. Najbolja mjesta su podrumi i garaže, a
može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada
ga nemojte spremati u hladnjak jer je temperatura
tamo preniska i pretvaraju krumpirov škrob u
šećer, te mu mijenjaju okus.  Također, najbolje ga je
pohraniti u papirnatu vrećicu. Važno je da izbjegavate
stavljati krumpir u plastične vrećice jer mu
one onemogućavaju ‘disanje’ što uvelike skraćuje njegov
rok trajanja, a osim papirnatih vrećica, možete
ga držati i u plastičnim posudama ili
kartonskim kutijama. Nemojte micati klice iz krumpira sve do
njegove pripreme, jer to isto može ubrzati
njegovo propadanje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije