Također je važno izbjegavati spremanje krumpira u plastične vrećice...
Jednostavno i brzo se pripremaju, dolaze u mnogim vrstama i
oblicima, a mogu se napraviti na bezbroj načina. Krumpir je
neobičan mali gomolj koji je odigrao važnu ulogu u svjetskoj
povijesti i bio je primarni izvor hrane za cijeli narod. Prvo se
uzgajao u južnom Peruu i sjeverozapadnim područjima Bolivije,
negdje između 5000 i 8000 godina prije Krista. Od tog
trenutka nadalje, raširio se diljem svijeta i postao jedna od
osnovnih namirnica mnogih kultura. Krumpir svoj dan ‘slavi’ 18.
kolovoza, a mi vam donosimo kako da spriječite njegovo
proklijavanje i produljite mu vijek trajanja.
Jedan od najlakših načina kako spriječiti proklijavanje krumpira
je uz pomoć jedne jabuke. Sve što trebate napraviti je staviti
jednu jabuku u sredinu svoje posude ili vreće s krumpirom. Jabuka
proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji sprečava nastanak
korijena i proklijavanje krumpira. Također je važno izbjegavati
spremanje krumpira u plastične vrećice, uvijek su bolje papirnate
vrećice, kartonske kutije ili plastične posude. Plastične vrećice
onemogućavaju mu ‘disanje’, što značajno skraćuje njegov vijek
trajanja. Uvijek ih spremajte na hladno, vlažno i mračno
mjesto. Najbolje mjesto za to su podrum ili garaža, a može se
spremati i u hladnim ostavama. No nikad ih nemojte spremati u
hladnjak jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer
te mu mijenjaju okus. Držite ga što dalje od luka! Krumpir i luk
oboje ispuštaju plinove od kojih oba povrća brže trule i kvare
se.