Kako bi lubenica zadržala hranjive tvari i okus, ostavi na sobnoj temperaturi na kojoj može stajati i tjedan do dva.
Malo što ljeti pruža užitak kao sočna i hladna, slatka lubenica,
no ona prebrzo postane škrobasta i kašasta. Da biste je što dulje
očuvali svježom, prvo kažu stručnjaci, trebate pripaziti kakvu
lubenicu kupujete; treba imati čvrstu koru koja se ni
malo ne ‘savija’ kad u nju pritisnete prstom, a trebala bi biti i
bez udubljenja i ‘posjekotina’.
Isto tako, kad tapkate po lubenici, trebala bi zvučati
šuplje poput bubnja.
Kako čuvati cijelu lubenicu
Ako je ne jedete odmah, stavite je na radnu površinu, ali
dalje od izravne sunčeve svjetlosti. USDA (United States
Department of Agriculture) preporučuje da se, kako bi
lubenica zadržala hranjive tvari i okus, ostavi na sobnoj
temperaturi na kojoj može stajati i tjedan do dva, no prema
agenciji Watermelon Board, idealna temperatura za čuvanje cijele
lubenice je oko 12°C. Ako je lubenica zrela, a nemate
vremena pojesti je, nemojte je rezati već je cijelu stavite u
hladnjak gdje će ostati svježa još dva do tri tjedna. Niska
temperatura hladnjaka usporit će proces zrenja.
Kako čuvati izrezanu lubenicu
Temeljito ju operite izvana i oštrim nožem odrežite
donji dio kore i narežite lubenicu na komade svježe
komade stavite u hladnjak na sat vremena da se ohlade. Provjerite
je li sva izrezana lubenica dobro zamotana, u hermetički
zatvorenoj posudi za pohranu hrane ili u plastičnoj foliji (ili
ekološki prihvatljivoj alternativi) kako biste sačuvali teksturu
i sočnost.
Kako čuvati sok od lubenice
Sok od lubenice je najbolji kada je hladan, pa ga držite u
hladnjaku u zatvorenoj posudi do četiri dana. Tekućina se može
malo odvojiti pa je samo promućkajte prije nego što je
popijete.
Možete li zamrznuti lubenicu?
Možete zamrznuti lubenicu, ali nikako nemojte
zamrzavati cijelu jer ju je smrznutu nemoguće narezati
na ploške i može prsnuti u zamrzivaču. Ipak,
zamrzavanje lubenice je odličan način za sprječavanje
bacanja hrane. U zamrzivaču će lubenica ostati
svježa čak do godinu dana. Za pravilno zamrzavanje:
– lubenicu narežite na manje komadiće; najbolje na
kockice jer ih je lako koristiti u raznim jelima.
– uklonite sjemenke.
– komade lubenice raširite u pleh obložen papirom za pečenje,
pazeći da se ne dodiruju.
– stavite pladanj u zamrzivač na nekoliko sati da se
komadi zamrznu. Znat ćete da su smrznuti kada budu čvrsti.
– premjestite komade lubenice u spremnik ili vrećicu za
zamrzavanje, označite je datumom i stavite u zamrzivač.
Te ukusne komadiće lubenice možete koristiti u hladnim ljetnim
pićima, poput gazirane vode, limunade ili sezonskih koktela. Ako
ste za cijeđeni sok od lubenice, zamrznite je u kalupima za
sladoled. Smrznuta lubenica također može biti ukusna u
smoothiejima ili umiješana u koktele.