Postoji znanstveni razlog zašto pijenje mlijeka može pomoći kod bolova uzrokovanih jedenjem jako začinjene hrane, no neće svaka vrsta mlijeka pomoći.
Začinjena hrana nije za svakoga, no svatko ju je probao barem
jednom u životu. Ponekad samo želimo isprobati neku novu,
pikantniju hranu, a kasnije nas sustignu posljedice. U tom
trenutku mnogi znaju posegnuti za čašom mlijeka, a kako tvrdi
liječnik, nisu u krivu.
Jedan liječnik objasnio je da mlijeko zaista ublažava bol, no ne
može svaka vrsta mlijeka donijeti olakšanje, piše Mirror.
Da bismo razumjeli kako mlijeko može pomoći, prvo moramo
razumjeti zašto začinjena hrana može uzrokovati bol. Sve je to,
naime, povezano s kapsaicinom, aktivnom komponentom koja se
nalazi u chilli papričicama. Kada se taj kapsaicin veže za
receptore na jeziku, dobijemo osjećaj topline ili abrazije.
Liječnik ističe da, iako se možda osjećamo kao da je chilli
papričica izazvala kemijsku opeklinu, to nije slučaj.
Srećom. određeni spojevi mogu pomoći u otapanju kapsaicina, a oni
su lako dostupni u određenim vrstama mlijeka. Voda ne može pomoći
jer nema potrebna svojstva, ali ne možete koristiti niti bilo
koje mlijeko.
– Mlijeko sisavaca sadrži kazein koji je lipofilan protein,
što znači da djeluje kao deterdžent na kapsaicin, zahvaljujući
tom repu masnog ugljikovodika. Biljno mlijeko poput sojinog,
rižinog. kokosovog ili bademovog ne sadrži kazein, pa vam takva
vrsta mlijeka u ovom slučaju neće pomoći – objasnio je liječnik.
Tvrdi da alkohol također otapa kapsaicin, ali većina alkoholnih
pića neće napraviti razliku zbog različitih razina koncentracije,
tako da je svakako bolje držati se mlijeka.