Uvijek je dobra ideja imati komad mesa u zamrzivaču, ali treba znati i kako ga pravilno odlediti.
Iako nam zamrzivač može uštedjeti novac i
smanjiti bespotrebno bacanje hrane, važno je znati i kako
sigurno odmrzavati namirnice, posebno meso.Treba li ga preko
noći ostaviti vani ili u hladnjaku? Smije li i
smrznuto kuhati? Je li ga sigurno odmrzavati u mikrovalnoj?
Nekoliko je načina odmrzavanja mesa, piše
Express.
Prvo što trebate je maknuti ga s plastičnih ili
papirnatih podložaka u koje je upakirano, a zatim ga
staviti na tanjur kako kemikalije s plastike ne bi
prešle na meso. Meso se priprema odmah
nakon odmrzavanja, a to je najbolje napraviti tako da ga
se preko noći ostavi u hladnjaku; što je ujedno i
najsigurnija metoda. Treba ga izvaditi iz vrećice ili ambalaže i
staviti na tanjur, kako sokovi ne bi kapali po ostalim
namirnicama i širili bakterije. Kad ste u žurbi i nemate
cijelu noć, stručnjaci preporučuju da se meso odmrzne
pod hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Hladnjak je,
dakle, najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, i
to njegov donji. Brzina odmrzavanja u hladnjaku ovisi
naravno o količini mesa pa se npr. kilogram
mljevene govedine može odmrzavati cijeli dan tj. noć, a
veći komadi mesa s kostima i do dva, tri dana.
Hladnom vodom možete odmrzavati meso tako da ga stavite u
plastičnu vrećicu, a zatim ga potopite u posudi s hladnom
vodom ili ga pak stavite pod mlaz hladne vode iz pipe. U
prvom slučaju vodu treba mijenjati svakih pola sata, kako
bi ostala hladna i kako bi se meso brže otopilo. Oko
pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat
vremena. Mikrovalna je najbolja opcija kad ste u žurbi, no
treba biti oprezan. Meso u mikrovalnoj će se vrlo brzo odmrznuti,
ali ne ravnomjerno kao u hladnjaku ili u hladnoj
vodi. U nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu čak i
skuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju. Zato
meso koje odmrznete u mikrovalnoj pećnici morate odmah skuhati.
Smatra se da je meso sigurno za kuhanje bez odmrzavanja i da će
mu trebati otprilike 50% dulje od preporučenog vremena za potpuno
odmrznuto meso. Određene je komade lakše kuhati smrznute od
drugih, primjerice, svinjski kotleti, janjeći kotleti i odresci
prilično su jednostavni, dok goveđe meso zahtjeva duže vrijeme
kuhanja.