Klasični hot dog preliven je senfom i posut ukiseljenim zelenim povrćem, sirovim lukom, komadima rajčice i celera, te papričicama po želji.
Iako je danas vjerojatno najpopularniji gusti umak na svijetu,
receptura kečapa kroz povijest se znatno mijenjala pa se
dugo vremena kečapom nazivao riblji umak koji se uglavnom
dobivao soljenjem i fermentiranjem inćuna. Tek se krajem 19.
stoljeću u izradi kečapa počela upotrebljavati rajčica, a njegov
današnji okus možemo zahvaliti Amerikancu
po imenu Henry J. Heinz koji je kečapu prvi dodao
ocat i šećer, i to otprilike u omjeru u kojem se dodaju
još i danas.
Iako je recept očito bio pun pogodak, Heinz nije
bio nikakav ‘okusni vizionar’; a sastojke je dodao da umak od
nježne rajčice spasi od prebrzog propadanja… Ubrzo nakon toga,
kečap je stekao status kakav uživa i danas, a nedavno je bio i
‘zvijezda’ jedne Twitter debate u kojoj se raspravljalo ide li
dobro uz hot dog ili pak uništi popularnu hrenovku u pecivu…
– Zašto, pobogu, itko stavlja kečap u hot dog?! –
pitala je jedna korisnica.
Naime nigdje na svijetu ljudi ne vole hot dog koliko ga vole
Amerikanci koji godišnje, prema National Hot Dog and Sausage
Council, pojedu nevjerojatne dvije milijarde hot dogova, a
jedan stanovnik u prosijeku 70 komada u godini no kad je riječ o
tome treba li ili ne hrenovka na sebi imati i kečap, teško se
mogu složiti. U New Yorku se tako hot dog tradicionalno jede
sa senfom i lukom pripremljenim na pari (steamed), dok je od
Arizone do Kalifornije zamotan u slaninu i
preliven zapečenim grahom, jalapeños papričicama, zapečenom
paprikom i vrhnjem. Klasični hot dog u Chicagu preliven je senfom
i posut ukiseljenim sirovim povrćem, sirovim lukom, komadima
rajčice i celera, te papričicama po želji, a tu
čikašku verziju povjesničari povezuju s Velikom depresijom,
kad su se ljudi od hot doga s dodatcima mogli
stvarno najesti. Ono što u Chicagu nikako ne ide na hot dog
je kečap, a čak i bivši predsjednik Barack Obama, dugogodišnji
stanovnik Chicaga, prije nekoliko godina na CNN-u rekao da “na
hot dog kečap ne bi trebao stavljati nitko stariji od
8 godina.”
“Mislim da su elementi kečapa, slatkoća i kiselost koji se
nalaze u njemu, u sukobu sa začinima unutar hrenovke”, rekao
je osnivač tvrtke Hot Doug’s Inc, Doug Sohn.
– Kečap na hot dog mogu stavljati samo djeca; možda je Obama
pretjerao kad je rekao do 8. godine, ja bih rekao do 18. – dodao
je za Huff Post.