Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge predmete u vašem hladnjaku...
Vjerojatno već imate svoju rutinu čišćenja pećnice,
štednjaka i drugih često korištenih kuhinjskih uređaja; a
kad ste se zadnji put očistili hladnjak? Hladnjak je naime
centar svake kuhinje, no budući da je uglavnom uvijek
pun hrane, mnogi pri čišćenju na njega zaborave… A
potrebno je i češće nego što mislite, evo kad sve:
Kad se namirnice pokvare
Vrijeme čišćenje dijelova hladnjaka ovisi i o uputama na
pakiranju hrane ili pića, odnosno naljepnicama s datumom do kojeg
su namirnice u svom najboljem izdanju. Ako primijetite da je
mnogima ipak prošao rok, provjerite kako izgledaju
i odmah bacite sve što je pljesnivo, drugačije boje ili
neugodnog mirisa, Nakon bacanja pokvarene hrane, područja
na kojima je hrana stajala prebrišite vlažnom spužvom i
deterdžentom, kako biste spriječili širenje bakterija, kako piše
Real Simple.
Nakon izlijevanja ili curenja, osobito sirovog mesa ili
peradi
Kako biste izbjegli čišćenje hladnjaka češće nego je
potrebno, pazite da svu hranu ispravno pohranite, to je
prvi korak da ju što dulje sačuvate svježom i sigurnom
za jelo. Ako hrana nije dobro pohranjena i poklopljena,
tekuće se stvari mogu prolijevati ili curiti pa zahvaćena
područja hladnjaka trebat opet čistiti. Pravilno
skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso, a posebno
perad koja može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge
stvari u hladnjaku. Ako primijetite da je sirovo meso
pustilo krv, odmah temeljito očistite toplom vodom i
deterdžentom. Trebali biste i izvaditi policu ili ladicu
kako biste sve dobro oprali.
Kako pravilno očistiti hladnjak?
Bacite svu pokvarenu hranu. Ako za nešto niste sigurni je li
dobro, bolje je baciti nego riskirati. Izvadite police,
ladice i posude za led. Temeljito ih operite pod vrućom vodom i s
deterdžentom, a možete ih i isprati otopinom za
dezinfekciju. Unutarnje stijenke hladnjaka i zamrzivača,
uključujući vrata i brtvu, mogu se oprati vrućom vodom i sodom
bikarbonom, nakon čega sve opet prođete i otopinom za
dezinfekciju. Na kraju, ostavite vrata hladnjaka otvorena 15-ak
minuta, da omogućite slobodnu cirkulaciju zraka i
sušenje.