U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano opće raspoloženje...
Često odlučujemo koja je hrana za nas najzdravija na temelju
njezinog profila hranjivih tvari i utjecaja na različite fizičke
čimbenike, poput jačanja imunološkog sustava i održavanja
zdravlja crijeva. Međutim, postoje mnoge namirnice za koje se ne
zna koliko zapravo dobro utječu na naše zdravlje, a jedna od njih
je – kivi. Kako piše Mind Body Green, istraživanje je pokazalo da
jedenje kivija može čak poboljšati raspoloženje.
U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali
pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su
oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano
opće raspoloženje. Točnije, na kraju studije primijećeno je
smanjenje ukupnih poremećaja raspoloženja, tj. mjera ukupnog
negativnog raspoloženja, i povećanje snage, odnosno energije
i entuzijazma. No, ima smisla zašto bi kivi, koji je bogat
vitaminom C, mogao imati povezanost s boljim raspoloženjem.
U drugoj studiji iz 2018. godine, objavljenoj u časopisu
Antioxidants, istraživači su pronašli značajnu povezanost između
stanja raspoloženja sudionika i statusa vitamina C. Radi se o
tome da se vitamin C nalazi u visokim koncentracijama u mozgu.
Neuroni i glija (mrežna stanica koja podržava živčani sustav)
oslanjaju se na odgovarajuću i reguliranu apsorpciju i prijenos
vitamina C. Vitamin C je također važan za sintezu
neurotransmitera, uključujući norepinefrin, koji ima ulogu u
regulaciji raspoloženja.
U jednom kiviju je oko 130 miligrama vitamina C, što znači da je
svaki sudionik koji je jeo dva kivija dnevno konzumirao oko
260 miligrama vitamina C svaki dan. No, osim toga, kivi ima i
druge zdravstvene dobrobiti. Dobar je za zdravlje srca i probavni
sustav, štiti dišni sustav, te doprinosi lijepoj i
zdravoj koži.