Dobar je za mršavljenje, jača imunitet, a doprinosi i općenitom zdravlju.
Batat zovu još i slatkim krumpirom, ali on je puno više od toga.
Iako izgledom nalikuje krumpiru, od njega se po mnogo
čemu razlikuje. Batate možemo
pronaći u crvenkastoj, narančastoj, bijeloj i žutoj
boji, širokog ili duguljastog oblika, od blagog do izrazito
slatkastog okusa. Ono što ih čini posebno zdravima
su vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi koje
sadrže pa razmislite o tome da ih uvrstite
u prehranu i jedete češće, piše
Mind Body Green. Evo kako sve batat utječe na
zdravlje:
Jača imunitet
Batat sadrži značajnu količinu vitamina A, ključan je za
održavanje zdrave kože, vida i pravilno funkcioniranje organa,
ali i vitamina C koji je ključan za jačanje imunološkog
sustava.
Doprinosi općenitom zdravlju
Visok udio vlakana i antioksidansa, koje batat
sadrži, značajno je pozitivno za zdravlje crijeva i
probavnoga trakta. No, ovo gomoljasto povrće bogato
je i kalijem, kalcijem, magnezijem i manganom,
mineralima koji štite brojne različite sustave u našem organizmu,
od kostiju i mišića do srca i leđne moždine.
Može doprinijeti moždanim funkcijama
Konzumacija ljubičastog batata može doprinijeti moždanim
funkcijama. Studije provedene na životinjama pokazale su da
antocijanini koje nalazimo u ljubičastom batatu mogu doprinijeti
zdravlju mozga, smanjenju upala i sprječavanju štetnog
djelovanja slobodnih radikala.
Djeluje protuupalno
Upale koje ne kontroliramo povećavaju rizik od gotovo svake
kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i
srčane bolesti. Prirodni protuupalni spojevi u slatkom krumpiru
smanjuju upalu na staničnoj razini.
Dobar je za mršavljenje
Oko 12 posto škrobi u slatkom krumpiru je otporan škrob, tvar
slična vlaknima koje tijelo ne može probaviti. Jedno istraživanje
pokazalo je da zamjena samo 5,4 posto ukupnog unosa
ugljikohidrata otpornim škrobom, rezultira u 20 do 30 posto većem
sagorijevanju masti nakon obroka.
Kako pripremiti batat?
Njegova priprema vrlo je jednostavna. Možete ih kuhati, peći,
puniti, pržiti ili pariti, a i sve to možete rasti s korom ili
bez nje. Možete ih koristiti i kao namirnicu za svoje slatke i
slane obroke, i možete ih uključiti u sve obroke u danu, od
doručka do deserta.