Kada kuhate rižu važno je da zrna budu odvojena, a ne ljepljiva...
Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje
riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila
kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti,
otkrila je ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode
mogu varirati ovisno o vrsti riže, piše Express.
Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je
omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog
zrna pravi omjer vode i riže 1,5:1. Stručnjakinja tvrdi da, ako
više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste
je prilagodili vlastitom ukusu. Neki stručnjaci
predlažu ispiranje ili pranje zrna riže prije kuhanja.
– Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja,
kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih
pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus – objasnila je
Anna.
No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon
kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja
tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a
zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako
bi upila vodu, te da ju ne biste trebali miješati dok
se kuha. Što se tiče vremena kuhanja riže, to može varirati
ovisno o vrsti riže koju odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte
10-12 minuta na jakoj vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na
jakoj vatri, smeđu rižu oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna
također oko 25 minuta, a jasmin rižu od 10-12 minuta. Anna
ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate što s
njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda ju
stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više od
dva dana prije podgrijavanja, te ju ne biste trebali podgrijavati
više od jednom. Također, kada podgrijavate, provjerite je li riža
potpuno vruća.