KORISNO

Jeste li znali ovo o češnjaku? Nutricionistica otkrila što znači pravilo od 10 minuta

Nutricionistica tvrdi da kada se češnjak zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka...

S izvrsnom aromom i odličnim okusom, češnjak nije samo ukusan,
već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti. Sadrži supstancu
zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu,  već i
doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Međutim, određene
metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti češnjaka više od
drugih. Ako kuhate s češnjakom, morate se pridržavati nekih
pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, pa evo zašto
trebate pričekati 10 minuta između sjeckanja i upotrebe, piše
Mirror.

Nutricionistica Moomal Asif objasnila je pravilo od 10 minuta
koje morate slijediti. Naime, tvrdi da kada se češnjak zagrije,
alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno
deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti češnjaka.

Međutim, jedna jednostavna promjena tehnike kuhanja, može pomoći
u očuvanju tih dobrobiti. Kako kaže nutricionistica, češnjak
biste trebali zgnječiti, usitniti ili isjeckati i držati ga
podalje od topline oko 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se
maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja. Nakon toga
možete pržiti i peći koliko god želite.

Je li češnjak zdrav?

Češnjak se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela, a
zdrav je jer ima visok sadržaj antioksidansa. Također ima
moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva. No,
ono što češnjak čini toliko zdravim je koliko minerala i vitamina
sadrži. Osim visokog sadržaja alicina, češnjak sadrži i minerale
poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K,
folnu kiselinu i tiamin. Češnjak može i poboljšati zdravlje srca,
rad mozga, probave i kože, uravnotežiti razinu šećera u krvi, te
ojačati imunitet.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije