ODLIČAN DODATAK

Ubacite cimet u prehranu: Ovaj sjajan začin ima brojne blagodati za naš organizam

Cimet je bogat vlaknima, pa pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Cimet se u Europi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom.
Arapi su ga prevozili glomaznim kopnenim putevima, a samo bogati
ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u
gotovo svakoj kuhinji, ali ovaj uobičajeni začin može dati puno
više od malo arome u kolačima – pozitivno utječe na zdravlje,
prenosi
Real Simple
.

Smanjuje akne

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje
akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju
promjenu pigmentacije. Također je izvrstan izvor snažnih
antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih
slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do
akni.

Smanjuje bore

Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju
kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promjenu kože.
Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice.
Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena.

Poboljšava cirkulaciju

Ima vazodilatacijski učinak na krvne žile – rezultat je
poboljšana cirkulacija. Unos manje od žlice cimeta dva do tri
puta tjedno mogao bi zapravo poboljšati opće zdravlje, a najbolji
način za to je posipanje cimeta po pahuljicama, zobenoj kaši ili
tostu.

Snižava krvni tlak

Snižavanje krvnog tlaka znači da je zaštićen i cijeli
kardiovaskularni sustav. U jednoj studiji, istraživači su otkrili
značajno smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka pri
kratkotrajnoj konzumaciji cimeta u pacijenata s dijabetesom tipa
2. Oko 1 žličica dnevno je prava količina za ubiranje dobrobiti
bez štetnih učinaka na krvni tlak ili šećer u krvi.

Smanjuje kolesterola

Cimet ima pozitivan učinak na kolesterol, što znači i bolje
zdravlje srca, jer visoke razine kolesterola mogu povećati rizik
od srčanih bolesti. Istraživanja su otkrila da cimet može
povećati “dobar” kolesterol, dok dnevna doza (pola do dvije
žličice) cimeta može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola,
“lošeg” kolesterola i triglicerida. Sve to može dovesti do
zdravijeg srca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije