Studija se bavila prehrambenim navikama ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom ili inzulinskom rezistencijom.
Iako su dugo mislili da bi ga trebali izbjegavati oni
koji se bore s viškom kilograma, nutricionisti sada kažu da je
krumpir izvrstan kao pomoć u mršavljenju, te da je; zbog
hranjivih tvari koje sadrži; ključan dio cjelokupno
zdrave prehrane.
– Često da bismo se osjećali sitima trebamo pojesti određenu
masu hrane, čak i kad ima veću nutritivnu vrijednost
pa je najbolje jesti hranu koja više teži, a koja je
niskokalorična – kaže profesorica Candida Rebello, suautorica
nove studije Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Rougeu,
Louisiana.
Studija se naime bavila prehrambenim navikama ljudi u dobi od 18
do 60 godina s prekomjernom tjelesnom težinom ili
inzulinskom rezistencijom, a njeni su sudionici svaki dan
dobili dva različita menija bogata voćem i
povrćem, u kojima je oko 40 posto prosječnog unosa mesa
zamijenjeno grahom, graškom i krumpirom.
“Ključno je to što sudionicima nismo smanjili veličinu obroka,
već smo smanjili njihov kalorijski sadržaj uključivanjem
krumpira”, nastavlja Rebello.
“Obrok svakog sudionika bio je prilagođen njihovim
personaliziranim kalorijskim potrebama, ali zamjenom dijela mesa
krumpirom sudionici su bili sitiji, često toliko da nisu ni
mogli pojesti obrok do kraja”.
Krumpir je, kaže ona, zdrav jer sadrži dosta C i B6
vitamina, kalij, magnezij, folat i vlakna, a nedavno je
potvrđeno da ima i dosta antioksidansa. Krumpir se kuhao s
ljuskom, a zatim na 12 do 24 sata stavljao u hladnjak kako
bi mu se povećao udio vlakana, a sudionicima je u
raznim oblicima serviran svaki dan, za ručak i za večeru.
Znanstvenici su tako ustanovili da, ne samo da ne podiže razinu
glukoze u krvi, već je i za dijabetičare jednako zdrav
kao grah i grašak koji pomažu šećer u krvi održati
stabilnim.
“Pokazali smo da, suprotno uvriježenom mišljenju, krumpir ne
utječe negativno na razinu glukoze u krvi”, rekla je
Rebello, a svi su sudionici studije izgubili na težini.
Ovu je studiju njen glavni istraživač i izvršni direktor
Centra za biomedicinska istraživanja Pennington dr. John
Kirwan koristio i za istraživanje učinaka hrane na dijabetes
i pretilost, a potvrdio je da krumpir nije, kako se do
nedavno vjerovalo, namirnica koju osobe s dijabetesom trebaju
izbjegavati.