Jer zbog porozne ljuske 'upijaju' mirise druge hrane u hladnjaku, što im utječe na okus.
Popularni britanski chef James Martin savjetuje da se jaja ne
drže u hladnjaku jer im to, kaže, utječe na okus.
– Razlog je to što jaja ‘upijaju’ miris pa i okus druge
hrane u hladnjaku, što može utjecati na njihov okus
– objasnio je.
Naime, ljuska od jaja je porozna pa zato može lako
‘pokupiti’ druge mirise, a to ovaj chef, kako kaže, često u svom
restoranu iskoristi da poboljša omlet.
– Kad imam npr. tartufe, stavim ih u zdjelu s rižom i na vrh
stavim jaja pa sve poklopim prozirnom folijom i
ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja
koja su stajala pokraj tartufa i samo s njima napravim kajganu,
ona će imati okus kao da je napravljena s tartufima –
rekao je James za Express.
Prema Agenciji za standarde hrane, jaja je ipak najbolje držati u
hladnjaku, no ako prema savjetu ovog chefa želite to
izbjeći, bitno je da ih držite na nekom hladnom i
suhom mjestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne
mijenja naglo.