Svakome od nas dođe trenutak kada nam se baš jede nešto slatko, a razloga za to je nekoliko.
Vrlo je lako pretjerati sa slatkišima ili bilo čim slatkim. Šećer
stvara nevjerojatnu ovisnost, a postoje određeni hormonski,
emocionalni i fiziološki razlozi zbog kojih možemo toliko žudjeti
za njim. Stručnjaci su otkrili nekoliko čimbenika koji uzrokuju
želju za šećerom i što možete učiniti da to zaustavite, piše Mind
Body Green.
– Tijekom vremena umora ili iscrpljenosti, prva stvar za kojom
žudimo je šećer. To je zato što se šećer brzo metabolizira i
omiljeni je tjelesni izvor energije – rekla je Maya Feller,
dijetetičarka i nutricionistica.
Istraživanja pokazuju da je konzumacija šećera fiziološki
prilagodljivo ponašanje koje osigurava energiju potrebnu da
ostanemo budni. Ono što je problematično je da je početno
povećanje šećera kratkotrajno, što vas tjera da tražite
više.
Pod stresom ste
– Prošla istraživanja su otkrila da su primati, kada su bili pod
stresom, tražili ugljikohidrate, prvenstveno u obliku voća.
Mislimo da je to zato što ti spojevi proizvode hormon dobrog
osjećaja serotonin. rekao je Steven Gundry, kardiotorakalni
kirurg. Ljudi pod stresom reagiraju na isti način, posežu za
nečim slatkim kako bi osjetili olakšanje, iako kratko. Problem s
ovim je što prečesto jedenje šećera može stvoriti naviku, koja se
zatim ukorjenjuje kao ponašanje. Ugljikohidrati dolaze u mnogim
oblicima, a ako se osjećate pod stresom, najbolji način da se
uravnotežite može biti unos složenih ugljikohidrata. To je zato
što se dulje probavljaju i održavaju stabilnu razinu šećera u
krvi. Ako morate uzeti nešto slatko, držite se tamne čokolade sa
70 do 85 posto kakaa, kako biste spriječili skok šećera u krvi.
Vaša crijeva ne dobivaju ono što trebaju
Gundry kaže da je jedna teorija o tome što ljude čini gladnima
Teorija gladi usmjerena na crijevnu floru.
– Ovo je teorija koja kaže da je naša glad kontrolirana
količinom naših crijevnih bakterija koje su hranjene hranom koja
im je potrebna. Ako crijevne bakterije dobivaju pravu vrstu
goriva, šalju poruke mozgu da su sretne i da ne moramo ići u
potragu za dodatnom hranom. Međutim, kada crijevne bakterije ne
dobivaju pravu prehranu, mozak šalje SOS signal, govoreći da mu
je potrebna energija brzo. Brzo rješenje je često šećer –
objasnio je. No, jedna stvar koja je mnogo bolja za zdravlje
vaših crijeva, kaže Gundry, jesu prebiotička vlakna, odnosno
neprobavljiva vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije,
zaustavljajući želju za hranom. Hrana bogata prebioticima
uključuje orašaste plodove, banane, zob i jabuke.
Konzumirate previše umjetnih sladila
– Umjetni zaslađivači zabrljali su s našim sustavom kada je u
pitanju otkrivanje šećera. To je zato što nemamo receptore za
šećer na našem jeziku: imamo receptore za slatko. Prije su
receptori za slatko osjetili okus nečeg slatkog, što je bio
šećer, i upozorili mozak i gušteraču da je šećer na putu.
Gušterača bi tada proizvodila inzulin u pripremi – rekao je
Gundry.
Umjetni zaslađivači ne slijede isti prirodni proces. Prvo,
inzulin mora izvući šećer iz krvotoka, što može povećati rizik od
hipoglikemije. – Mozak nikada ne dobije svoj šećer i govori
tijelu da uzme još malo za njega. To može dovesti do toga da
netko jede ili pije više umjetnih zaslađivača, stvarajući žudnju
i naviku, kao što je ovisnost o dijetnoj Coli – zaključio je.
Najzdravija hrana za zadovoljavanje želje za šećerom
Sljedeći put kada budete poželjeli šećer, posegnite za ovom
hranom koja donosi složene ugljikohidrate i prebiotike koje vaše
tijelo zapravo treba:
voće orasi cjelovite žitarice zdrave masti poput pola avokada
tamna čokolada amarant chia sjemenke tamno lisnato povrće poput
kelja i špinata masna riba poput lososa