Kuhanje savršene kave zahtijeva određenu razinu znanja...
Većina ljudi ne može zamisliti početak dana bez vruće šalice kave
u rukama. Iako neki tvrde da konzumacija prekomjerne količine
kave nije dobra za zdravlje, sve više istraživanja
pokazuje kako je kava zapravo dobra i ima mnogobrojne
pozitivne posljedice na zdravlje. No kuhanje šalice savršene kave
zahtijeva određenu razinu znanja, a postoji i nekoliko pogrešaka
koje većina ljudi radi, koje uništavaju njezin okus, prenosi
Real Simple.
Veličina zrna kave
Drukčiji načini pripreme kave zahtijevaju i zrna drukčijih
veličina. To je zato što kava brže izlazi iz zrna koja su sitno
mljevena, nego iz manje mljevenih i većih zrna. Više mljevena
zrna također trebaju više vremena da voda prođe kroz njih, što
znači da su kava i voda u duljem kontaktu. Glavno pravilo jest da
metode za kraću pripremu kave zahtijevaju više mljevena zrna, dok
dulje metode pripreme kave zahtijevaju manje mljevena zrna.
Korištenje vode iz slavine
Lako je zaboraviti da je kava sastavljena od 98 posto vode, stoga
je bitno da voda za pripremu kave bude što bliže
kavinu originalnom sastavu. Voda iz slavine nikad neće biti
slična tome, trebala bi se koristiti filtrirana voda.
Kuhanje na pogrešnoj temperaturi
Temperatura vode iznimno je važna pri kuhanju kave. Kada se
kuha kava, ona bi trebala biti između 90 i 95 stupnjeva
Celzijusa, ne prehladna ni prevruća. Kako biste postigli
savršenu temperaturu, zakipite vodu i zatim ostavite da stoji 30
sekundi.
Prevelika količina kave
Većina ljudi ne mjeri količinu kave koju stavljaju u vodu te za
jače napitke stavljaju i više kave, ali to može dovesti do
kiselog okusa. No više kave neće dovesti do jače ili bolje kave,
samo ćete nepotrebno trošiti veću količinu kave. U pravilu
se stavljaju dvije žlice kave na svakih 170 mililitara vode.
Korištenje kave kojoj je prošao rok
Neće vam naštetiti, ali promijenit će okus i više
neće biti toliko ukusna kao kad je svježa. Kava kojoj je rok
prošao dva ili tri tjedna promijenit će svoju aromu i okus te
više nije pogodna za kuhanje. U pravilu, nakon otvaranja kava je
dobra sljedeća dva tjedna.