Prema ovoj studiji, prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje sol koja se krije u prerađenoj hrani...
Svima su nam poznati nedostaci unosa previše soli, uključujući
probleme sa srcem i krvnim tlakom. No, novo istraživanje pokazalo
je da bi nas količina soli koju jedemo mogla učiniti ranjivim na
bolesti od bakterija, odnosno može oslabiti naš imunitet, kako
piše Metro.
Studija objavljena u časopisu Circulation nadala se da će steći
više razumijevanja iz studije iz 2015. godine, koja je otkrila da
velike količine natrija u krvi utječu na to kako se određena
vrsta bijelih krvnih stanica priprema za reakciju kad osjeti
nezdravu stanicu.
U ovom istraživanju tim je ispitivao “metabolizam imunoloških
stanica koje su bile izložene visokim koncentracijama soli”.
Ovoga puta primijetili su kako sol utječe na imunitet remeteći
dišni lanac, što uzrokuje stanice da proizvode manje ATP i manje
kisika.
ATP (adenozin trifosfat) se objašnjava kao “univerzalno gorivo
koje pokreće sve stanice”, pružajući energiju za mišićnu snagu i
metaboličku regulaciju. To znači da, ako visoka razina natrija u
tijelu uzrokuje nedostatak ATP-a, to može utjecati na
sazrijevanje i funkcioniranje tih bijelih krvnih stanica. Te su
stanice odgovorne za imunološki odgovor tijela.
Profesor Markus Kleinewietfeld sa Sveučilišta Hasselt rekao je:
– Naravno, prvo na što pomislite je kardiovaskularni rizik. No,
višestruka ispitivanja pokazala su da sol može utjecati na
imunološke stanice na razne načine. Ako se tako važan stanični
mehanizam naruši dulje, mogao bi imati negativan utjecaj i
potencijalno bi mogao potaknuti upalne bolesti krvnih žila i
zglobova ili autoimune bolesti.
– Pa gdje stojimo s konzumiranjem soli? Prema ovoj studiji,
prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni
unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje sol
koja se krije u prerađenoj hrani.